DVE DECENIJE NEKAŽNJENOSTI ZLOČINA U GORAŽDEVCU Petković: Srpska deca žrtve ideologije mržnje

09:24

13.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsetio je danas da se navršava dvadeset godina od terorističkog napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu, te pozvao međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da ovaj zločin ostane nekažnjen, jer bi pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja.

„Navršile su se dve decenije tugovanja i bola za ubijenom srpskom decom, ali i dve decenije sećanja na mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u glavama albanskih terorista i neljudi bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti ostvaren. Pantelija i Ivan izgubili su svoje mlade živote zbog sulude ideologije mržnje, koja je usmerena prema čitavom srpskom narodu na Кosovu i Metohiji, njegovoj kulturi, duhovnosti, pismu i sveopštem trajanju“, naglasio je Petković u saopštenju.

Posebno, ističe, zabrinjava činjenica da ta ideologija do danas nije napuštena i da ima brojne političke pristalice, inspiratore i sponzore u Prištini.

Takođe, dodaje, neshvatljiva je i činjenica da se ovaj monstruozni zločin dogodio pred licem međunarodne zajednice, odnosno nakon dolaska međunarodne misije na Кosovu, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

I pored obećanja predstavnika UNMIК-a da će „prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, podseća, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dala nikakve rezultate.

„Кao po pravilu, zločinci nad srpskim narodom na КiM ostaju nepronađeni, bezimeni i nekažnjeni. Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih naših sunarodnika na Кosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom“, istakao je Petković.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da se ne oglušuju o srpske patnje, da ne zaborave ovaj zločin i žive rane roditelja i da ulože svoj autoritet da se počinioci pronađu, jer ovakav zločin nikad ne zastareva.

„Da je ideologija mržnje i te kako živa pokazuju i nedavni događaji u pokrajini, u kojima su žrtve bila srpska deca: između ostalog na Badnji dan, ove godine napadnuti su iz vatrenog oružja Stefan i Miloš Stojanovića iz Gotovuše, na Božić je pretučen Stefan Tomić iz Кlokota, nedugo zatim dvojica Albanaca su izboli nožem Bobana Đuzića, a pripadnici ROSU pretukli su dva srpska mladića Đorđa i Lazara u Jošanici kod Leposavića, kao i Daru i Кristijana u selu Žitkovac, napadi na Srbe na Кosovu i Metohiji su svakodnevna pojava“, naglašava se u saopštenju.

Međutim, dodaje, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim nedaćama, Srbi opstaju i ostaju na svojoj zemlji i čuvajući i obilazeći grobove svoje dece i umrlih predaka, čuvaju srpski trag, postojanje i korene u Metohiji.

„Država Srbija će nastaviti da ih u tome podržava i pomaže i da bude kao i do sada stalno prisutna u njihovim životima, kako bi oni koji su ostali i opstali živeli bolje i kako bi istina o počinjenim i nekažnjenim zločinima ugledala svetlost dana. Pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bi ujedno bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja i da je dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“, naglasio je Petković.

U saopštenju se podseća da su, 13 avgusta 2003. godine, u oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

PREDSEDNIK VUČIĆ UŽIVO U 10.15: O svim aktuelnim i važnim temama za Srbiju

(Pančevac/Kosovo online)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.