GRADSKA MENADžERKA MAJA VITMAN Do kraja godine biće završena druga faza radova na keju, postavljena nova kompozicija voza, osvetljenje i dečije igralište! 300 novih stabala

12:35

21.08.2023

Podeli vest:

Pančevac
Strateški postavljeni ciljevi Grada Pančeva bazirani su na ekonomskom i infrastrukturnom razvoju kao temelju svih investicija koje se uspešno sprovode u gradu i svim naseljenim mestima. Sve protiče po planiranoj dinamici, pa je i ova godina u znaku kontinuiteta velikih infrastrukturnih investicija. Pričali smo prošle nedelje s gradskom menadžerkom Majom Vitman o značaju ulaganja, o ličnom kontaktu i saradnji sa građanima koji su uvek raspoloženi da se uključe, o prioritetima koje je gradska vlast stavila pred sebe, o važnosti saradnje sa svim mesnim zajednicama i celokupnim komunalnim sektorom i o Planu razvoja za period od 2022. do 2028. Ovo je nastavak tog razgovora.
U Gornjem gradu gradi se Ulica Patrijarha Čarnojevića u dužini od 260 metara. Ona se proteže od raskrsnice sa Ulicom Dimitrija Tucovića, preko Ulice Branka Radičevića, čiji  je deo rekonstruisan prošle godine, do raskrsnice sa Karađorđevom. Trenutno se rekonstruišu i grade atmosferska i fekalna kanalizacija, vodovodna mreža i polažu se elektroinstalacije. Radovi na izmeštanju gasnih instalacija delimično su završeni. U toku je ispitivanje vodovodne mreže od Ulice Dimitrija Tucovića do Ulice Branka Radičevića, nakon čega će rovovi biti zatrpani.

Grad Pančevo

Maja Vitman navodi sledeće:
– Molimo građane za još malo strljenja pošto se radovi izvode na izmeštanju gasovoda i rekonstrukciji saobraćajnice sa svim pratećim instalacijama. Kao i u svim ulicama koje radimo, građani će i ovde dobiti obostrane trotoare, onoliko parking mesta koliko je to moguće, a imamo u vidu zelene površine, pa želimo da ih maksimalno iskoristimo za nova stabla. Uradićemo i sve kolske prilaze kućama, kao i kompletnu rasvetu. Zbog širine saobraćajnice i nemogućnosti dvosmernog saobraćaja, Ulica Patrijarha Čarnojevića biće jednosmerna od Ulice Branka Radičevića ka Ulici Dimitrija Tucovića. Drugi deo saobraćajnice – od Ulice Branka Radičevića ka Karađorđevoj, biće dvosmeran.
Sve to biće završeno najkasnije u novembru.
Važnost kišne kanalizacije
Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva već su  rekonstruisane ulice Branka Anovića, Radnička i Josifa Marinkovića, za koju od ruskog partnera ovih dana treba da stigne sedam svetiljki, a napravljena je i pristupna saobraćajnica u Severnoj poslovnoj zoni.
– Radove smo završili i u prvom delu Ulice kneza Mihaila Obrenovića u dužini od skoro 200 metara, od Graničarske do Ulice Milke Marković. Sad postoje obostrani trotoari, kao i parkinzi duž jedne strane, a položene su elektroinstalacije i postavljena je nova rasveta. Što se tiče podzemne infrastrukture, rekonstruisani su vodovodna mreža i fekalna i atmosferska kanalizacija.

Milan Šupica

Uz to, izgrađen je maksimalan broj parking mesta. JKP „Zelenilo” će se baviti uređenjem zelenih površina i sadnjom novih sadnica u ovoj ulici, kao i u Ulici Josifa Marinkovića, u narednim danima – najavljuje gradska menadžerka i dodaje da je Grad planirao da se do sada radovi uveliko nastave u Ulici kneza Mihaila Obrenovića (u dužini od 555 metara), kao i u Ulici Dimitrija Tucovića, ali zbog procedure još uvek nisu izabrani izvođači: u toku je postupak javne nabavke.
Prethodnih nedelja najbolje se pokazalo koliko je velika važnost dobre atmosferske kanalizacije, a i građani su godinama ukazivali na svoje potrebe, što je, prema rečima Maje Vitman, Gradu mnogo pomoglo da izabere prioritete i izdvoji sredstva. Ona kaže:
– Narednih dana krećemo sa izgradnjom kišne kanalizacije u ulicama Stevana Stemca i Ive Andrića, a završen je i postupak javne nabavke za izbor izvođača za izgradnju kišne kanalizacije u ulicama Dušana Petrovića Šaneta i Prešernovoj, kao i crpne stanice. Takođe, JKP „Vodovod i kanalizacija” će izvesti radove na rekonstrukciji fekalne kanalizacije u Ulici Dušana Petrovića Šaneta, nakon čega će ona biti asfaltirana, a i obostrano će biti rekonstruisani trotoari. Krećemo i s radovima na izgradnji fekalne kanalizacije na Karauli, što je predviđeno dvogodišnjim ugovorom i gde je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sufinansijer.

Grad Pančevo

Važno je istaći i da su završeni radovi na izgradnji i dogradnji fudbalskog stadiona na Sportsko-rekreativnom centru „Mladost”: ugrađeni su nova travnata podloga na terenu i rasveta.
Radovi u školama i na keju
Kada su u pitanju objekti visokogradnje, Grad je obezbedio sredstva u budžetu za izgradnju novog objekta u Gimnaziji „Uroš Predić”, površine od 981 metra kvadratnog, kao i za izradu tehničke dokumentacije sa izvođenjem radova na izgradnji dva nova vrtića: na Strelištu, u kompleksu OŠ „Miroslav Mika Antić”, i na Misi, u nastavku OŠ „Sveti Sava”.
Radovi kreću i na rekonstrukciji dela zgrade OŠ „Žarko Zrenjanin” u Banatskom Novom Selu – predviđeno je stvaranje prostora za stočetvoro dece vrtićkog i predškolskog uzrasta od tri do šest godina, koja će biti podeljena u četiri grupe. Traje postupak potpisivanja ugovora sa izvođačima radova na izgradnji kapele u Ivanovu, kao i za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju takvog objekta u Dolovu.
– Do kraja godine završićemo drugu fazu radova na keju, koja je u toku; biće postavljena nova kompozicija voza, proširena mreža javnog osvetljenja i instalirano dečije igralište. Na jesen, JKP „Zelenilo” će posaditi novih 300 stabala kvalitetnih lišćarskih drvenastih vrsta, visine od tri do tri i po metra i obima na prsnoj visini od 20 do 25 santimetara. Nov drvored će promeniti izgled našeg šetališta, doprineće njegovoj lepoti. Nastavljamo s pripremnim radovima i mnogo se radujemo sadnji na jesen – naglašava Maja Vitman.

Grad Pančevo

Potrebno je pripremiti tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju ambulante na Strelištu i izvesti radove u kotlarnici u OŠ „Sveti Sava” u naselju „Mladost”. Uz sve  navedeno, dobijena je građevinska dozvola za rekonstrukciju Takovske ulice, a u toku je projektovanje za izgradnju kružnog toka na Tesli, na raskrsnici ulica Kneza Mihaila Obrenovića i Ilije Garašanina. Takođe, uveliko se radi na izradi tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga Mučenika, Ulice Miladina Popovića i Keja Radoja Dakića nadomak Tamiša, zatim Ulice Marije i Lazara Dragičevića na Kotežu, Sterijine i Ulice Pere Segedinca na Tesli, ulica Branka Radićevića i Miloša Trebinjca u centru grada i raskrsnice Prvomajske i Ulice Radivoja Koraća.
– Pre dva meseca je asfaltirana i Pelisterska ulica, što znači da smo uz projekat javno-privatnog partnerstva, samo od 2016. godine do danas, rekonstruisali i rehabilitovali 283 ulica i puteva u gradu i naseljenim mestima. Ovo je zaista impozantan broj, ali to nije dovoljno. Posla ima još prilično i nastavićemo ambiciozno da radimo kao i dosad. Veliko hvala svim sugrađankama i sugrađanima na saradnji, sugestijama, primedbama i zalaganju za to da naš grad bude bolje mesto za život naših potomaka, ali i nas samih. Život u Pančevu danas i pre deset godina nije isti: razlika je, definitivno, vidljiva. Idemo dalje – zaključila je gradska menadžerka Maja Vitman.
Da podsetimo, građani će preko sredstava javnog informisanja i MZ-a „Strelište” biti blagovremeno obavešteni o tačnom datumu početka izgradnje kišne kanalizacije u ulicama Stevana Sremca i Ive Andrića.
(Pančevac/S. Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.