ODRŽANA 30. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA PANČEVA Vitman: Ubrzo kreće izgradnja nove autobuske stanice! Do kraja godine završićemo sve značajne radove!

09:18

25.08.2023

Podeli vest:

Pančevac
Odbornici Skupštine grada Pančeva na sednici 30. u ovom sazivu, razmatrali su više od 40 tačaka dnevnog reda. Među njima su aneksi ugovora o javno-privatnim partnerstvima u vezi s održavanjem putne infrastrukture i modernizacijom javnog osvetljenja, izmene odluka o rešavanju zahteva građana za naknadu štete usled ujeda napuštenih pasa i mačaka i o držanju domaćih životinja, dopune ovogodišnjih programa rada i finansijskih planova javnih preduzeća i ustanova kulture, kao i predlozi za donošenje onih za sledeću godinu.
Predstavnici građana dobili su informaciju o izvršenju gradskog budžeta u prvoj polovini ove godine, te o finansijskim izveštajima javno-komunalnih preduzeća za 2022. godinu. Ipak, najvažnije teme su odluke o izmenama i dopunama planova generalne regulacije (PGR), koje su pripremili stručnjaci JP-a „Urbanizam”.

Milan Šupica

Odbornici su usvojili predlog odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Banatsko Novo Selo.
PGR Banatskog Novog Sela urađen je 2014. godine i tokom vremena se ukazala potreba za preispitivanjem generalne namene površina, kao i pravaca i koridora za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu, te za razrešenjem uočene problematike tokom primene plana i redefinisanjem određenih rešenja u skladu sa novim potrebama. Prilikom izrade izmena i dopuna plana vodi se računa o stepenu realizacije osnovnog plana, kao i o situaciji na terenu.
Takođe, pristupa se izradi Studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra, a obuhvat planskog područja iznosi oko 846 hektara.

Pančevac

Odbornici su se saglasili sa Nacrtom  odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije koji se odnosi na širi centar  Pančevo  probalje .Za  potrebe ovog plana pristupilo se i izradi zaštite  nepokretnog kulturnog dobra grada Pančeva.
Izmenama i dopunama PGR Celina 1 – širi centar (krug obilaznice) u Pančevu, potrebno je definisati urbanističke parametre građenja za blokove u okviru zone priobalja Tamiša.
Zadržava se sadašnji, već formirani, prostorni okvir, u kome su u najvećoj meri zastupljeni sport i rekreacija, objekti javne namene i poslovanje s kompatibilnim namenama – sve u skladu sa Generalnim urbanističkim planom, kao planom višeg reda. Definisaće se javno i ostalo zemljište, razmotriti mogućnosti u vezi sa saobraćajnim i parking površinama i poboljšati infrastrukturnu opremljenost prostora. I ovde se pristupa izradi Studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra, a obuhvat planskog područja je oko 14 hektara.
Usvojen je nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije Hipodrom u Pančevu . Odbornici su dali saglasnost za izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture i modernizaciju javne rasvete sa primenom led osvetljenja koje će doneti uštedu električne energije koliko je to značajno objasnila je Gradska menadzarka Maja Vitman.

„Jedan od najznačajnih projekata odnosni se na Javno privatno partnerstvo , vezano za rekonstrukciju i modernizaciju puteva. Mi planiramo da do kraja ove godine završimo sve značajne radove . Ulica Svetozara Šemića, produžetak Svetog Save i Železničke ubrzo treba da krenu radovi izgradnje nove autobuske stanice. Takođe ulica Patrijarha Čarnojevića zbog komoleksnosti sproveden je poseban postupak javne nabavkei zato je potreba da rok za završatak radova bude produžen. Kao i ulica Bratstva jedinstva koja je zbog imovinskih problema i takođe je neophodna ulična rasveta.

Uštetda električne energije je neophodna a već se uveliko sprovodi u Pančevu zahvaljući javnoj led rasveti uz pomoću koje se uštedi preko 82 posto električne energije.

Zbog potrebe da se proširi interventno održavanja jer nam je bitan sistem led rasvete za održavanje javne rasvete koja za sada donosi uštedu. Želimo da imamo kontrolu nad rasvetom i da u svakom trenutku znamo koja lampa ne rai kako bi je zamenili“.

Izmene i dopune plana detaljne regulacije „Hipodrom” u Pančevu rade se zbog usklađivanja ovog akta sa planom generalne regulacije „Celina 2” za koji je prethodnih godina urađeno nekoliko izmena.
U okviru prostora „Hipodroma” potrebno je preispitati saobraćajno rešenje, kao i elemente horizontalne i vertikalne regulacije, ali i zone pretežne namene, s obzirom na to da se ukazala potreba za proširenjem zone poslovanja. Rok za izradu plana je četiri meseca od dana donošenja odluke, a obuhvat planskog područja iznosi oko 48 hektara.

Milan Šupica

Odbornici su usvojili Predlog odluke o izmeni i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete usled ujeda napuštenih pasa ili mačaka. odluke o izmeni odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Pančeva.Podržan je plan i Programu rada Narodnog muzeja Pančevo za 2024. godinu i Finansijskom planu za 2024. godinu sa projekcijama za 2025. i 2026. godinu, zatim Kulturnog centra, Gradske biblioteke, Istorijskog arhiva i ostalih ustanova kulture na teritoriji grada i u svim naseljenim mestima.

 

Milan Šupica

Izmene i dopune PGR-a naseljenog mesta Jabuka urađene su zbog davanja planskog osnova za proširenje postojećeg groblja, kao i usklađivanja saobraćajnog rešenja za pristup groblju. Takođe, definisani su uslovi i pravila za zonu sportsko-rekreativnih sadržaja, a u skladu sa uslovima „Vojvodinašuma” formirana je zona zaštitnog zelenila – šuma, kao javno zemljište. Obuhvat planskog područja iznosi oko 69 hektara.
(Pančevac/S. T.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.