DEČJI FESTIVAL U OPOVU: Čarobni svet bajki od 12. do 15. septembra

15:23

05.09.2023

Podeli vest:

Glas Opova

Peti put zaredom, u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ svečanim otvaranjem 12. septembra u Kulturnom centru Opovo, počinje Nedelja ruskog dečijeg filma pod nazivom „Čarobni svet bajke“, koja će trajati do 15. septembra.

Manifestacija se održava uz podršku lokalne samouprave, a podršku pri organizaciji pružili su Filmski studio „Sojuzmultfilm“ iz Rusije, Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine u Srbiji, Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu, Kulturni centar Opovo (Opštinska narodna biblioteka) i Osnovna škola „Dositej Obradović“.

Glavni ciljevi događaja: upoznavanje srpske dece sa ruskom kinematografijom i ruskom tradicijom; širenje vidokruga dece, njihovo pozitivno opažanje i razumevanje ruske kulture; formiranje aktivnog dijaloga i kulturne razmene između Rusije i Srbije; jedinstvo slovenskih naroda.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 12. septembar u 13:00 časova u sali Kulturnog centra Opovo. Tradicionalno organizator priprema svečanu ceremoniju otvaranja festivala, na kojoj će nastupiti vokalna grupa Opovačke škole uz klavirsku pratnju naše sugrađanke, profesorke Ivane Josić sa pesmama „Krokodil Gena“ i „Plavi voz“ (prepev Nade Kljajić). Nakon otvaranja festivala će se projektovati predstava najpopularnijeg i najzabavnijeg crtanog serijala sa srpskim titlovima „Čeburaška i njegovi prijatelji” (64 min.) čuvenog Filmskog studija „Sojuzmultfilm“ iz Rusije.

U programu manifestacije organizovano je pet projekcija filmova, u dva termina u toku dana. Kako je podršku ovom projektu pruža i Osnovna škola „Dositej Obradović“ Opovo, organizator očekuje i veliki broj školaraca, koji će dolaziti u organizovanim posetama. Neće ostati nezapaženi ni mališani iz predškolskih ustanova. Za najmlađe je rezervisan termin u 10 časova 13. septembra. Biće prikazani najbolji ruski filmovi Filmskog studija „Sojuzmultfilm“, svima omiljene stare dobre bajke u žanru crtanog filma: „Čeburaška i njegovi prijatelji“, „Ma čekaj, bre!“, „Konjić-Grbonjić“, „Snežna kraljica“ i dr.

Opovačke školarce u okvirima manifestacije očekuje još mnogo toga interesantnog: nacionalni likovni konkurs na temu „Čarobni svet bajki“, literarno takmičenje „Napiši bajku“ (koordinator aktivnosti – Anita Milanov, profesorica srpskog jezika i književnosti OŠ „Dositej Obradović“ Opovo), a među njima je i stručna tribina „Vaspitni uticaj bajke na decu“, koju će održati naša sugrađanka iz Barande, književnica Nada Kljajić. Nakon tribine će predstaviti svoju novu knjigu.

„Ove godine mi je posebno drago da, zahvaljujući direktoru najstarijeg Filmskog studija „Sojuzmultfilm“ u Rusiji, Borisu Maškovcevu, koji je predostavio filmove za prikazivanje i uz podršku Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine u Srbiji uradili smo prevod crtanih filmova na srpski jezik, kako bismo mogli što bolje da upoznamo srpske školarce sa ruskom kinematografijom. Opovački mališani, imaće priliku da upoznaju ruske heroje animacije, omiljene milionima sovjetskih gledaoca još iz detinjstva: avanture dobrog Krokodila Gene i njegovog prijatelja Čeburaške – nepoznate nauci životinje, ali veoma mile i slatke. Dirljive avanture nerazdvojnih prijatelja, sigurna sam, neće ostaviti ravnodušnima ni male, ni velike gledaoce. Kao organizator ovog kulturnog događaja, veoma mi je drago što se naša ideja održavanja filmskog festivala za mališane po tradiciji se nastavlja, pruža značajan doprinos kulturnom životu naših mlađih sugrađana, kroz projekcije filmova, kreativne i obrazovne radionice podižući kulturu, obrazovanje i promovišući prave kulturne vrednosti“, rekla je pred početak manifestacije Žanna Knežević ispred Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“, „i naglasila da su sve projekcije BESPLATNE. Pozivamo sve naše sugrađane, mlađe i starije, da se bar na sat vremena vrate u detinjstvo, urone u atmosferu humora, zabave i dobrote! Dobrodošli i unapred se radujemo Vašem dolasku!“

Kompletan program festivala može da se pogleda fejsbuk stranici https://www.facebook.com/srbijausrcurusijaudusi

(Pančevac/Glas Opova)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.