ILIJA SERAFIMOVIĆ PONOS PANČEVA! Šahovski majstor osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Gruziji!

15:08

11.09.2023

Podeli vest:

wfcc.ch

U gruzijskom Batumiju završen je 65. svetski kongres šahovske kompozicije, sa 46. svetskim prvenstvom u rešavanju šahovskih problema i studija kao centralnom manifestacijom. Reprezentacija Poljske, u kojoj su bivši svetski prvaci Murđa, Pjorun i Gurski, zadržala je neprikosnoveni primat i dominaciju dužu od decenije, a na drugom mestu se, posle srebrne evropske medalje, ustalila sve bolja Litvanija, sa Satkusom, Limontasom i madim Kuznjecovasom. Velika Britanija je bronzom nastavila uspon, pri čemu je iskusnom Mestelu i odličnom Hodžu došlo neočekivano uspešno pojačanje iz treće generacije – mlada Ukrajinka Kamila Hriščenko.

Da će borba za medalje ubuduće biti sve neizvesnija, pokazao je dosad najbolji rezultat domaćina. Kačarava, Gabeskirija i Kočijašvili ispustili su, sa najmanjim mogućim zaostatkom od 0.25 poena, priliku da Gruziji donesu prvo odličje.

Na pratećim takmičenjima u Batumiju nama je radost donela bronzana medalja devetnaestogodišnjeg internacionalnog majstora-rešavača Pančevca Ilije Serafimovića u brzom rešavanju dvopoteznih zadataka. U direktnim međusobnim duelima, kroz devet kola po Švajcarskom sistemu, Iliju su nadmašili samo nepobedivi Danila Pavlov i još jedna nova ruska zvezda, Maksim Haritonov. Nastupilo je više od 150 takmičara iz 30 zemalja.

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema, bio je član našeg državnog tima, zajedno sa velemajstorima Marjanom Kovačevićem i Vladimirom Podinićem.

Reprezentacija Srbije je pre početka prema prosečnom rejtingu bila rangirana kao sedma i baš na tom mestu je i završila takmičenje.

Da nove generacije iz temelja menjaju dosadašnje odnose u vrhu potvrdilo je i tradicionalni međunarodni turnir mladih u komponovanju problema, u tri različite kategorije. Ilija je tokom prethodnih šest godina redovno bio ukupno najbolji, a 2022. sa sva tri zlata, ali u Gruziji je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Da li zbog sankcija koje im zatvaraju vrata evropskih turnira, uglavnom mnogi vodeći ruski rešavači su se okrenuli takmičenjima u kompoziciji. Tako se u ovogodišnjem sastavu 42 autora problema i studija iz 17 zemalja našlo sedam od deset najboljih mladih rešavača sveta i 12 od prvih 25.

 

(Pančevac)

ODRŽANO EVROPSKO PRVENSTVO U REŠAVANJU ŠAHOVSKIH PROBLEMA: Pančevac Ilija Serafimović osvojio srebrnu medalju!

MATEMATIKA I ŠAH TEMA NAUČNOG ČETVRTKA DOMA OMLADINE: Ilija Serafimović, gost tribine 17. februara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.