VUČIĆ IZ BRISELA: Imali smo sastanak, završen je neuspešno! Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, Kurti nije

13:57

14.09.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Brisela nakon završenog dijaloga Beograda i Prištine.

Pitanje novinara
Predsednik je rekao da je kompromisni predlog podrazumevao prvo formiranje ZSO, a zatim ispunjavanje obaveza od strane Srbije, ali obzirom da Kurti nije želeo da prihvati to, sastanak je završen.

– Razgovarali smo i o situaciji na severu KiM. Ukazao sam kako u procesu uspostavljanju normalnih odnosa ometa svakodnevno maltretiranje Srba i pokrenuli smo pitanje eksproprijacije i pitanje iseljavanje Srba iz institucija u kojima rade. Ne verujem da će biti pokrenut ikakav napredak, osim što će na beli papir koji je dobio od EU Kurti morati da odgovori o eksproprijaciji. Rekao sam da ću dati sve od sebe ako oni daju ostavke da ću pričati sa njima, ali ne mogu da odlučujem umesto njih – kaže predsednik.

Predsednik je podsetio da postoji nekoliko sporazuma Beograda i Prištine od kojih je osnovni Briselski.

printscreen/TV Pink

– Moramo da počnemo sa implementacijom tih sporazuma. Ali je prvo neophodno formirati ZSO, ali oni ne žele da ni da pričaju o tome, to je kao kvadratura kruga. Uvek isti problem i ništa. A nećete čuti to samo od mene, već i od predstavnika EU. Uvek je intenzivno, ali to je naš posao – kaže Vučić.

O izborima na severu KiM, Vučić je izjavio da je najbolje rešenje da se ide na ostavke.

– Namerno je to napravljeno da bi se izbegao suštinski proces izbora. Jer treba 118 dana za raspisivanje izbora. Pritom Kurti kaže da mu ne pada na pamet i da će pre da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. To je pristup koji ne razumem, ali sam spreman da razgovaram sa Srbima, ali to nije bilo na dnevnom redu. Diskutivali smo o ovome – kaže predsednik.

– Evropski predlog je da prvo ide ZSO. Suština je da oni ne žele to. Kada pitate Kurtija da li hoće da formira ZSO, nikada nemate pozitivan odgovor. Ili kaže hoću ako ne važi 21 od 22 tački, ili ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala Federika Mogerini ili ako je to u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali Šole i Eskobar, zamislite nama izvor prava postoje nešto što nije intervju već su pisali u nekim novinama. Ali mi imamo potpisana dokumenta 2013. i 2015. i to mora da bude ZSO. Ovde nije šta vi volite ili, već šta ste prihvatili. Ovo nas samo vodi u veće probleme – kaže on.

Predsednik kaže da će EU izaći sa još jasnijim stavom, jer je mir ispred svega.

Obraćanje predsednika

Predsednik Vučić rekao je da su razgovori neuspešno završeni u smislu pronalaženja puta ka noramlizaciji odnosa i rekao da svako ima svoje predloge, a da je Srbija na kraju prihvatila kompromisni predlog EU, dok Kurti to nije želeo pa je time sastanak okončan.

– Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari.

Logično, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO. Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli kakav kao i EU kako stvari moraju da se odvijaju. I mi smo takav predlog uprkos tome što nije lak za nas prihvatili, a Kurti j eodbio i tako je završeno sve. Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu od evropskih zvaničnika. Izneli smo da od našeg poslednjeg susreta, od 3. juna imamo 22 eskalatorna poteza i danas smo ih imali kada su u Zvečanu provocirali i zastrašivali ljude, a kada sam to izneo onda su se povukli – rekao je predsednik.

Vučić ističe da su incidenti na KiM svakodnevni u prethodna dva meseca i da su incidenti porasli za skoro 50% više nego kada je iko bio na vlasti na KiM.

– Srbija je bila ozbiljna i konstruktivna. Videćemo kako će biti ubuduće – rekao je on.

NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: U Briselu počeo trilateralni sastanak

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.