CRVENI KRST PANČEVO ŠIRI KRUG POMOĆI Od sada kuvani obroci i za socijalno ugrožene u selima

19:41

14.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Crveni krst Pančevo nedavno je započeo inovativnu programsku aktivnost koja donosi promene u načinu pružanja pomoći socijalno ugroženim građanima. Umesto tradicionalnih paketa sa namirnicama, od 1. septembra korisnici iz okolnih naseljenih mesta sada svakodnevno dobijaju kuvane obroke.

Ova promena znači da topli obroci stižu čak i do seoskih područja Pančeva, distribuiraju se na punktovima u mesnim zajednicama, dok se u samom gradu i dalje koriste Klubovi za stara lica kao distribucijski centri. Dnevno se sada podeli oko 1000 obroka, od čega 600 odlazi u naseljena mesta, dok preostalih 400 ostaje u samom Pančevu.

Ova inicijativa omogućava pripremu i distribuciju obroka svakog dana tokom šest dana u nedelji. Za mnoge sugrađane, posebno one koji žive u socijalnom riziku, kuvani topli obrok predstavlja mnogo više od osnovne ishrane. To je sigurnost da će imati obrok svakog dana u isto vreme, što je neprocenjivo.

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo, istakla je važnost ove inicijative.

„Kuvani topli obrok ne može ništa da zameni, pre svega to našim sugrađanima, kojima je ovo jedini obrok u toku dana, znači sigurnost da će svakoga dana u isto vreme i na isti način dobiti topli obrok. Naš cilj je da dođemo i do onih korisnika koji nisu bili u mogućnosti da dođu do kuvanih obroka iz različitih razloga, pomoći odmah i u trenutku kada se neko pojavi i kada kaže da ima tu vrstu problema. Tu je uloga Crvenog krsta da može da odreaguje i trenutno pomogne jer nekada je ta mala ali trenutna pomoć najdragocenija“, rekla je Todorović.

Narodna kuhinja u Pančevu već traje tri decenije i predstavlja vitalan deo podrške najugroženijim sugrađanima. Nadaju se da će uz podršku privrede i donacija moći da obogate ponudu obroka i dodatno unaprede ovu važnu uslugu.

Inače, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredeljuje sredstva za obezbeđivanja 10 osnovnih artikala hrane prema utvrđenom normativu za devet meseci po korisniku. Grad Pančevo je obezbedio nedostajuća sredstva za potrebe pripreme i distribucije kuvanih obroka za svih 12 meseci . Za tu namenu, u naredne tri godine, opredeljeno je, nešto više od 141 milion dinara.

(Pančevac/RTV Vojvodina)

SLOVENIJA ZAUSTAVILA POŠILJKU SRPSKOG KRASTAVCA Analize u toku zbog prisustva fungicida metalaksila

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.