GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Predstavljanje autora edicije Najbolja za 2022/23. u petak, 22. septembra

18:38

18.09.2023

Podeli vest:

printscreen/FB/Gradska biblioteka Pančevo

Autori edicije Najbolja za 2022/23, predstaviće se u petak, 22. septembra, u 19.30 sati, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva objavljuje savremenu poeziju u ediciji Najbolja od 2012. godine, a ovog puta, u Biblioteci, predstaviće knjige autora objavljenih 2022. i 2023. godine, od toga dvoje mladih autora iz Pančeva. Predstaviće se Gorica Radmilović sa knjigom „Sedi, uješće te kamen“, Tijana Savatić „San Severija“, Biljana Stajić „Monopol“ i Uroš Đorović „Uriel“. Razgovor sa autorima vodi Jasmina Topić.

O autorima:

Tijana Savatić (1994, Pančevo). Piše poeziju i tekstove o fenomenima u polju vizuelnih umetnosti. Do sada je objavljivala u nekolicini regionalnih časopisa, zbornika i portala. Organizovala je niz javnih čitanja, večeri izvođenja poezije, razgovora o vizuelnim umetnostima i druge forme produkcije i prezentacije umetničkih projekata u Beogradu, Pančevu i regionu. Od januara 2020. godine osmišljava i vodi ciklus autorskih predavanja pod nazivom Izvođenje poezije na filmu, u Studentskom kulturnom centru Beograda, kao i ciklus radionica Ig.zlozba u Kulturnom centru Beograda. Zbirka ,,San Severija“ je njena prva knjiga poezije.

Gorica Radmilović (1992, Sombor). Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za srpsku književnost i jezik. Na istom fakultetu odbranila je master rad – „Politika i književnost – Embahade Miloša Crnjanskog” (2017). Trenutno je zaposlena kao stručni saradnik na Leksikonu pisaca srpske književnosti u Matici srpskoj. Dokotorand je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavila zbirku poezije Striži masku, konak nemaš, Sremski Karlovci 2017. Priredila: Ulog uma čelovečeskoga (1808) (sa Milenom Zorić), Novi Sad 2019; Jovan Ljuštanaović, Pozorište kroz zečje uši, Novi Sad 2021; Jasmina Topić, Sada smo na ostrvima, Novi Sad 2022. Dobitnica je nagrade „Stražilovo” (2017). Prevodima, poezijom, naučnim radovima i prikazima zastupljena je u časopisima: Letopis Matice srpske, Zbornik Matice srpske za književnost i jezik, Noema, SRP, Beleške, Detinjstvo, Povelja, KULT, Novi polis, Poenta. Govori engleski, španski, francuski i portugalski jezik.

Biljana Stajić (1977, Split). Završila je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu i Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija u Beogradu. Njena prva pesnička knjiga „Ručak za 100 dindži” objavljena je u ediciji „Prva knjiga” Matice srpske. Jedan je od osnivača Alser Culture Ground iz Beča. Živi i radi u Beču, sa porodicom i mačkama.

Uroš Đorović (2001, Beograd). U Pančevu završava osnovnu školu i gimnaziju. U srednjoj školi, u sklopu radionice kreativnog pisanja, počinje da piše i da se ozbiljnije bavi poezijom. Kasnije započinje studiranje na Filološkom fakultetu na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Njegove pesme objavljivane su u zborniku „Rukopisi“ šest godina za redom i 2017. godine dobio je nagradu „Milana Janićijević“ za kratku formu. Ovo je njegova prva zbirka poezije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.