JUBILARNI 25. MEĐUNARODNI FESTIVAL: Dani duhovne muzike od 29. septembra do 1. oktobra u Pančevu

10:50

21.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

Jubilarni 25. međunarodni festival „Pančevački Dani duhovne muzike“ održaće se od petka, 29. septembra do nedelje, 1. oktobra u Pančevu.

Ovogodišnji 25. Festival posvećen je najstarijoj muzičkoj instituciji u Srba, Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu, koje neprekidno traje već 185 godina. Selektor Festivala je mr Vera Carina.

printcreen/FB/Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo

Festival će početi u petak, 29. septembra u dvorani Kulturnog centra Pančeva u 19 sati, Svečanom akademijom povodom obeležavanja 185 godina Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

U muzičkom delu programa nastupiće Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo pod dirigentskim rukovodstvom Vere Carine. Predstaviće se i Podmladak i Dečji hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, koji ove godine obeležavaju 20 godina postojanja. Njima rukovodi dirigent Borjana Stražmešterov.

U subotu, 30. septembra, u Dvorani “Apolo” u 17 sati će nastupiti Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ – Kotor pod vrhunskim rukovodstvom dirigenta Mihajla Lazarevića.

U večernjim satima u Svetouspenskom hramu na koncertu duhovne muzike sa početkom u 20 sati, svojim duhovnim programima predstaviće se tri horska ansambla: Dečje-omladinski hor NCPD „Branko“ iz Niša, pod dirigentskim rukovodstvom Jovane Mikić, zatim hor „Prepodobni Roman Slatkopojac“ iz Pančeva sa dirigentom Jelenom Miljević i Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, iz Kotora, sa dirigentom Mihajlom Lazarevićem.

Nedelja, 1. oktobar kao praznični dan, počeće Svetim Liturgijama u tri pančevačka hrama: u Svetouspenskom hramu sa početkom u 9.30 pevaće Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, iz Kotora; u Preobraženskom hramu u 9.30 pevaće Hor Pravoslavne srpske Saborne crkve u Temišvaru, Rumunija; u manastiru Vojlovica, u 8.00 pevaće Hor pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Salcburg, Austrija.

Na koncertu svetovne muzike u Dvorani „Apolo“ u 17 sati predstaviće se dva hora. Prvo će nastupiti Hor Pravoslavne srpske Saborne crkve u Temišvaru, Rumunija. Sledi Hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod rukovodstvom dirigenta Senke Milisavljević.

Koncert duhovne muzike i zatvaranje festivala u Svetouspenskom hramu u Pančevu, počeće u 20 sati. Nastupiće zrenjaninski hor „Prepodobni Rafailo Banatski“, Hor Pravoslavne srpske Saborne crkve u Temišvaru. Festival će zatvoriti hor koji ove godine takođe obeležava svoj jubilej, 170 godina delovanja, Prvo beogradsko pevačko društvo, Beograd sa dirigentom Svetlanom Vilić.

Organizator 25. Festivala je Pančevačko muzičko društvo u saradnji sa Pančevačkim srpskim crkvenim pevačkim društvom, Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“, Preobraženski hram u Pančevu i Manastir Vojlovica.

KIRVAJ U VOJLOVICI 23. I 24. SEPTEMBRA: Pogledajte detaljan program manifestacije

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.