OBELEŽENA SLAVA KIRVAJ U VOJLOVICI Jubilej Reformatske i Evangelističke crkve kao simbol ujedinjenja i kulturnog bogatstva

17:19

25.09.2023

Podeli vest:

Instagram/maja.vitman

U srcu Vojlovice, Mađari i Slovaci već vekovima žive u skladu i međusobnom poštovanju, gradeći mostove između svojih kultura. Njihova sloga se ogled kroz zajedničku organizaciju manifestacija, priredbi i proslava praznika. Jedan od posebno značajnih datuma u njihovom kalendaru je poslednja nedelja septembra.

Instagram/maja.vitman

Baš tog dana, zajednica Vojlovčana slavi 121. godišnjicu osveštenja Reformatske i Evangelističke crkve, dva verska objekta koja su ujedinila Mađare i Slovake u zajedničkom duhovnom putovanju. Ta tradicija je duboko ukorenjena u njihovom identitetu i predstavlja svetionik koji osvetljava njihovu istoriju.

Međutim, ovaj dan je mnogo više od verskog obeležavanja. Kirvaj je postao simbol njihove povezanosti i otvorenosti prema svetu. Povodom tog jubileja, Mađari iz Vojlovice su 2007. godine prvi put organizovali svetski susret Vojlovčana, i od tada, svake godine, ova manifestacija privlači brojne posetioce iz različitih delova sveta.

Na ovom svečanom događaju, grad Pančevo je prepoznao važnost podrške kulturnim manifestacijama kao što je ova, a gradska menadžerka Maja Vitman posetila je Kirvaj i istakla da ovaj događaj ima punu podršku grada Pančeva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Vitman (@maja.vitman)

Bogat program ovogodišnjeg Kirvaja nije razočarao posetioce i ponudio im je priliku da uživaju u raznovrsnom kulturnom programu, ali i da probaju razne tradicionalne slatkiše, bombone i druge poslastice koje su ponudili štandovi raznih udruženja.

Instagram/maja.vitman

Ovaj dan u Vojlovici nije samo obeležavanje istorije i tradicije, već i prilika za susret, druženje i razmenu iskustava između različitih kultura koje su ovde našle svoj dom. To je priča o slozi i zajedničkoj izgradnji mostova, koja traje već generacijama i ostavlja nadu u budućnost gde različitosti postaju snaga, a ne prepreka.

(Pančevac)

ZAVRŠEN 20. ETHNO.COM FESTIVAL: Pogledajte kako je bilo FOTO i VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.