DAN ŽALOSTI U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ Banjska i dalje pod blokadom, ulazak je dozvoljen samo meštanima!

08:10

27.09.2023

Podeli vest:

Kosovo online

Danas je Dan žalosti u celoj Srbiji povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti proglašen je i u Republici Srpskoj. Završena je akcija policijske pretrage u Banjskoj kod Zvečana, rekao je zvaničnik kosovske policije. Selo je četvrti dan pod blokadom, a ulazak je i dalje dozvoljen samo meštanima. Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kvinte i tražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na Severu. Delovali smo u koordinaciji sa policijom, saopštio je Kfor.

Selo je i dalje pod blokadom, iako je akcija policijske pretrage završena, kako je to saopštio zamenik kosovske policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani. Prema njegovim rečima, ulazak u Banjsku i dalje je dozvoljen samo meštanima, a odluka šta će činiti dalje biće donesena danas.

Iz kosovske policije je saopšteno i da je uhapšeno ukupno osam Srba na Severu, za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u Banjskoj i ubistvom pripadnika policije.

Kfor je saopštio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore, “ako je potrebno“.

“Kosovska policija, Euleks i Kfor su delovali u bliskoj koordinaciji,“ navodi se u saopštenju.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku sa ambasadorima Kvinte i EU, zatražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na Severu.

Vučić se sastao i sa visokim zvaničnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je poručio da je tragični gubitak života na severu pokrajine dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da države članice EU razgovaraju o situaciji i razmenjuju informacije o situaciji na terenu, te da EU ne želi da izlazi sa ocenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

Ukazao je i na to da misija Euleksa deluje na terenu KiM kao drugi bezbednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom, kao i da može reagovati jedino ukoliko kosovska policija od nje to zatraži.

Sveće i cveće za stradale

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, građani su juče palili sveće i odavali počast tragično stradalim sunarodnicima.

Sinoć su i u Beogradu ispred Hrama Svetog Save građani palili sveće.

Od juče je na Kosovu i Metohiji trodnevna žalost, a danas na celoj teritoriji Srbije, kao i u Republici Srpskoj.

(Pančevac/RTS)

U SRBIJI DAN ŽALOSTI U SREDU, 27. SEPTEMBRA: Povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

TEŠKI DANI ZA NAŠ NAROD Vučević: Srbija ne može biti nema na progon i ubistvo Srba na KiM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.