POČELA IZGRADNJA FEKALNE KANALIZACIJE U NASELJU KARAULA Vitman: Priključenja domaćinstava na mrežu fekalne kanalizacije podiže se standard života građana

09:46

29.09.2023

Podeli vest:

Milan Šupica
U naselju Karaula započeta je izgradnja fekalne kanalizacije u dužini od oko osam kilometara. Gradska menadžerka Maja Vitman rekla je da ovo predstavlja odličan primer dobre prakse i da pokazuje značaj strateškog planiranja: projekat izgradnje fekalne kanalizacije nalazi se u Planu razvoja grada Pančeva od 2022. do 2028. godine, kao i u Strategiji razvoja.
Ova dva dokumenta su doprinela da Grad Pančevo konkuriše kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i da dobije sredstva za sufinansiranje. Vrednost ugovorenih radova je oko 267 miliona dinara. Maja Vitman je objasnila:
– Jedan od osnovnih ciljeva je povećavanje uticaja na zaštitu životne sredine – ukidanjem septičkih jama dolazimo do daleko manjeg nivoa zagađenja od ocednih voda. Takođe, ovim projektom priključenja domaćinstava na mrežu fekalne kanalizacije podiže se standard života građana i otvaraju se mogućnosti za dalji lokalni ekonomski razvoj unapređenjem postojećih i stvaranjem novih privrednih subjekata kroz privlačenje direktnih investicija, što dovodi do otvaranja novih radnih mesta. Naravno, ne smemo zaboraviti da je prioritetna bila izgradnja potamiškog kolektora od Poslovne zone „Sever” do „Luke Dunav”, na koji će biti priključena ova mreža.

Milan Šupica

Ona je dodala da komunalna infrastruktura ima višestruki značaj i da ovakva vrsta ulaganja govori o spremnosti lokalne samouprave da se u kontinuitetu bavi razvojem delova grada u kojima se omogućavaju novi priključci. Oni će svakako dovesti i do uvećanja prihoda JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, koji će razvijati i održavati mrežu.
Naselje Karaula obuhvata teritoriju u severnom delu grada Pančeva i nalazi se neposredno uz Jabučki put. Podaci JKP-a „Vodovod i kanalizacija” govore da će se izgradnjom fekalne kanalizacije trenutno omogućiti priključenje oko 300 domaćinstava, kao i 24 mala i srednja preduzeća.

MIlan Šupica

Očekuje se povećavanje broja priključaka, jer će naselje Karaula postati veoma interesantno za dalju gradnju, kao i izgradnju novih stambenih višeporodičnih objekata.
Radovi su počeli ovog meseca, a planirana je fazna izgradnja računajući kalendarsku 2023. i 2024 godinu, što podrazumeva izgradnju mreže do kraja ove godine u prvom delu Jabučkog puta, Letnje i Zapadne ulice, kao i u prvom delu Ribarske ulice, kroz katastarsku parcelu broj 193, te kroz Južnu ulicu i drugu fazu Jabučkog puta. Ukoliko vremenski uslovi izvođačima budu išli naruku i radove prve faze završe do kraja 2023, u 2024. godini dinamičkim planom izgradnje mreže predviđeni su radovi kroz KP 58/1 i 55, kao i u ulicama: Cvetna, Ribarska (druga faza), Jabučki put (treća i četvrta faza) i Sunčana.
Gradska menadžerka kaže da je Grad zadovoljan dosadašnjim planiranjem i efikasnom izgradnjom lokalne infrastrukture, imajući u vidu da je za sve izvedene radove bilo neophodno baviti se rešavanjem imovine i upisivanjem ulica u katastar.

Milan Šupica

– Bavili smo se rešavanjem svih problema koji su se decenijama taložili kako bismo bili u mogućnosti da uradimo tehničku dokumentaciju, dobijemo dozvole i obezbedimo sredstva u lokalnom budžetu. Ovakvi projekti nam daju vetar u leđa, jer znamo da radimo odgovorno i bavimo se krucijalnim investicijama kojima se stvaraju izuzetni uslovi za dalji razvoj, između ostalog i sistema za odvođenje otpadnih voda, unapređenjem pouzdanosti i funkcionalnosti fekalnog kanalizacionog sistema i priključaka novih korisnika – kazala je Maja Vitman.
Prema njenim rečima, u naselju Karaula Grad je asfaltirao veliki broj ulica, ali postoji još prilično ulaganja koja će uticati na kvalitetniji život sugrađana, uz činjenicu da se komunalnim opremanjem podiže i vrednost njihove imovine.
– Građanima smo zahvalni na strpljenju i veri u to da ono što obećavamo i realizujemo. Za sva pitanja, sugestije i primedbe stojimo na raspolaganju našim sugrađanima, jer samo zajedno možemo napraviti rezultate – zaključila je gradska menadžerka.
(Pančevac/S.Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.