KULTURNI CENTAR PANČEVO: Otvoren 25. Međunarodni festival „Pančevački dani duhovne muzike“

16:12

30.09.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV

Svečanom Akademijom povodom obeležavanja 185 godina Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, u Kulturnom centru Pančevo otvoren je i 25. Međunarodni festival „Pančevački dani duhovne muzike“.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo osnovano je, 29. marta 1838. godine, pri Uspenskom hramu u Pančevu. Od tog dana, uprkos teškim vremenima, nikada nije prestajalo sa radom i najstarije je pevačko društvo u zemlji i regionu.

„Te 1838. godine kada je osnovano Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo to je bilo vreme kada je recimo krunisana Engleska kraljica Viktorija i to dovoljno govori u kom periodu ovo društvo postoji. Ono je i Institucija od velikog značaja a za sve to vreme koliko trajemo , a i sada trudimo se da uvek budemo putokaz kako treba raditi“, kaže Srđan Miković, predsednik Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

Tokom bogate istorije ,duge skoro dva veka, u njegovom radu učestvovali su neki od najpoznatijih kompozitora: Mokranjac, Kornelije Stanković, Prota Vasa Živković, Davorin Jenko, Jovan Bandur, Mita Topalović, Dimitrije Stefanović. Od 2000. godine horom rukovodi Vera Carina. Svake nedelje mogu se čuti na liturgiji u Svetouspenskom hramu.

„Dvadeset i tri godine je kako sam ispred ovog društva, na liturgijama, venčanjima, krštenjima. Krštenjima naših pevača, njihove dece a sada već dolaze pojedini unuci da pevaju. To je veliki doživljaj a meni velika odgovornost jer stojim na potpuno na istim daskama na kojima su kroz istoriju društva stajali naši velikani“, kaže mr Vera Carina, horovođa.

Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, Svake nedelje mogu se čuti na liturgiji u Svetouspenskom hramu. Pored mešovitog hora Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo ima i dečiji hor, koji ove godine obeležava 20 godina postojanja.

„Pevačko srpsko crkveno pevačko društvo je najstarija Institucija u našem gradu, koji neguju našu kulturu i tradiciju. Bili su uzor i mnogim društvima koji su nastajali nakon pančevačkog a koji su radili ovaj posao koji je od velikog značajan za Srbe na ovim prostorima ali i tamo gde su nastajala ta društva“, kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Inače, „Pančevački dani duhovne muzike“ su počeli kao muzička svečanost koja je okupljala renomirane horove. Tokom 25. godina prerasta u međunarodnu manifestaciju na kojoj je do danas nastupilo više od 80 pravoslavnih horova iz Srbije i inostranstva. Tokom manifestacije publiku, očekuju koncerti duhovne i svetovne muzike, u izvođenju nekih od najboljih horova iz Pančeva, Niša, Zrenjanina,Beograda, Kotora, Temišvara i Salcburga.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo „Centar“, Preobraženski hram u Pančevu i Manastir Vojlovica.

(Pančevac/RTV)

OPOVO: Manifestacija „Miholjski susreti sela“ od 30 .septembra do 2.oktobra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.