PARADAJZ JE ZASTAREO IZRAZ U AUSTRIJI, A MI GA JOŠ KORISTIMO! U OŠ Mika Antić otvorena izložba posvećena austrijacizmima

15:40

05.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

U holu Osnovne škole „Miroslav Mika Antić“ svečano je otvorena izložba pod nazivom „Čija je mustra bečka“, na kojoj su na zanimljiv način prikazani takozvani austrijacizmi koje mi koristimo u našem jeziku.

Izložbu je svečano otvorio Amadeus Faltajner direktor austrijskog kulturnog foruma koji je istakao da je da su naše dve kulture vrlo povezane.

– Srpski jezik ima hiljade i hiljade reči austrijskog porekla, takozavni austrijacizmi. Ova izložba pokušava da ih na jedan zabavan način vrati na scenu. Naročito je zanimljiv i smešan izraz paradajz, koji je sada zastareo izraz u Austriji, a vi ga još uvek koristite. To je recimo nešto vrlo interesantno.

Nastavnica nemačkog jezika Dragana Jovanović, istakla je da je školi velika čast što može da ugosti ovu izložbu i zahvali sa se Austrijskomm kulturnom forumu na poverenju i ljubaznosti.

Izložba “Čija je mustra bečka” trajaće do kraja oktobra.

(Pančevac/RTV Pančevo)

OVO JE SEĆANJE NA ČUVENOG PANČEVAČKOG MAJSTORA Josif Veber – inovator precizne mehanike

BEČKI KONZERVATORIJUM ZAMENIO ULICAMA PANČEVA Poznati ulični svirač Đorđe Đumić o teškom odrastanju, hapšenju u Beogradu i emisiji Ja imam talenat! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.