PREDSEDNIK VUČIĆ IZ GRANADE: Mi smo zemlja koja će održavati mir i stabilnost

16:35

05.10.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

– Imali smo ne lake razgovore. Razgovarali smo kao delegacija sa oko 25 svetskih lidera. Učestvovali smo i na energetskom panelu – naveo je predsednik Vučić i dodao da je imao i mnogobrojne bilateralne suserte.

– Razgovarali smo o situaciji u regionu, ali i na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je najavio razgovore sa Boreljom i sa Emanuelom Makronom.

– Sa Makronom na posebnom, izdvojenom mestu, imam bilateralu. Očekujem i bilateralu sa Micotakisom.

Kako kaže nije razgovarao sa predstavnicima iz Prištine jer oni ni ne žele da razgovaraju.

Na pitanje kako komentariše to što je tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani pre dolaska rekla da će se pre dolaska zalagati da se Srbiji uvedu sankcije i to što je nemački ambasador na Kosovu i Matohiji rekao da ono što se dogodilo na KiM 24. septembra zapravo napad na teritorijalni integritet tzv. Kosova, kaže:

– Pa ovo drugo mi je interesantnije. Da su bilo šta drugo smislili pa da razumem, ali kada kažete napadate na teritorijalni integritet nečiji ko nije deo UN istovremeno razarate teritorijalni integritet priznate države poveljom UN sa i dalje važećom poveljom 1244 onda je to malo licemerno. Da je neko važan rekao bih još je licemernije da govorite o agresoru koji usvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju i njene granice koje su proklamovane poveljom UN i rezolucijom istog tela. To govori o dvostrukim standardima i aršinima. To je nešto na šta smo već navikli. To nije nešto od juče. Na nama je da razgovaramo sa svima, da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemnje. Ima još jedna važna razlika. Mi se za razliku od njih ne trudimo da se takmičimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini. Od nas nikada niste čuli da se zalažemo za sankcije njima. To nas ne zanima. Nas zanima da mi imamo normalan život. Da Srbi sa KiM imaju normalan život. Da mi možemo da imamo normalan razvoj i što veći broj stranih direktnih investicija. Nekima je samo politika šta ćemo ad uradimo protiv Srbije. Da, i? Imaću manje političkih susreta. Priča za malu decu, ali ako je nekome toliko stalo jasno da postoji neki veći problem ili da se to radi za nečije tuđe interese.

printscreen/TV Pink

Na pitanje da li je sa nekim razgovarao o tim sankcijama kaže:

– Razgovarao sam sa svima o svim temama, nikada ništa nisam krio od našeg naroda. Sutra je važna sednica Evropskog saveta. Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada budem završio razgovore sa Makronom.

Niz bilateralnih susreta
Na marginama Samita u Granadi, predsednik Vučić imaće niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Riši Sunak, predsednik Vlade Gruzije Irakli Garibašvili, predsednica Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir, kao i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

KRATAK I OTVOREN RAZGOVOR O SVIM PITANJIMA Predsednik Vučić u Ugandi i sa Zelenskim! FOTO

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.