IZABRANI LEKAR ODOBRAVAĆE BOLOVANJE DO 30 DANA: Usvojen predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju

17:07

05.10.2023

Podeli vest:

Pixabay

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predlaženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana, i to kod osiguranika obolelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Dodaje se da će predloženim izmenama i dopunama, pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biti racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U avgustu je prvobitno, prema najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, bilo predviđeno da lekari opšte prakse odobravaju do dve nedelje bolovanja, ali je nekoliko dana kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će bolovanje koje odobre lekari opšte prakse ipak biti moguće do 30 dana.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, ali i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva i Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

VLADA USVOJILA PREDLOG BUDŽETA ZA 2024. GODINU: Evo šta je njime predviđeno

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.