VELIKI ODZIV GRAĐANA U PANČEVU: Uspešno sprovedeni preventivni pregledi štitne žlezde

08:32

23.10.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Ovog vikenda u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su preventivni pregledi štitne zvezde. Tim povodom akciji se pridružio i Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo, a kao i za druge akcije, i ovoj se odazvalo mnogo naših sugrađana.

„Jutros je bilo mnogo zainteresovanih za preventvne preglede štitne žlezde, danas radimo laboratorijske analize hormona štitne žlezde i ultrazvučne preglede. Ovo su posebne akcije Ministarstva zdravlja, danas radimo pregled štitne žlezde, hormone i UZ, prethodne sedmice je bio preventivni pregled i analiza hormona prostate tako da preventivni centri inače rade vrlo često, svakodnevno su otvoreni i imamo različite akcije“, rekla je dr Ivana Pavlović iz Preventivnog centra Doma zdravlja Pančevo.

Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo priključio se akciji koja se sprovodi na nivou cele države, a tiče se preventivnih pregleda štitne žlezde. Akciju je organizovalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a preventivni pregledi podrazumevali su ultrazvuk štitne žlezde i određivanje nivoa hormona.

Savet stručnjaka je da nikako ne smemo ignorisati simptome hipertireoze, pojačan i ubrzan rad srca, gubitak na težini, preznojavanje i nervozu, što su sve simptomi da nam štitna žlezda ne radi kako treba. Međutim ne treba zanemariti ni sveopštu slabost i malaksalosti, jer to može biti pokazatelj  usporenog rada štitne žlezde, tj. hipotireoze.

Bolesti štitne žlezde mogu se sprečiti adekvatnom jodizacijom, poručuju lekari. Srbija je jedna od evropskih zemalja koja ima adekvatnu jodizaciju. Takođe se preporučuje i unos selena, a treba proveravati i nivo gvožđa i vitamina D.

(Pančevac)

 

TRAGEDIJA U PANČEVU Jedna osoba stradala nakon skoka sa zgrade u Vojvođanskom bulevaru

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.