PANČEVAČKO SELO PO UGLEDU NA SVETSKE FESTIVALE GRAFITA Crteži krase omoljičke fasade

11:14

23.10.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva
Druženje umetnika u oblasti izrade grafita, što je prava retkost za ove prostore, upriličeno je u Omoljici u prethodne dve nedelje – 8. i 15. oktobra. Tada su priređeni osmi „Grafiti džem” i peti „OUP grafiti i strit-art festival”, koji je 2014. godine osnovao multimedijalni umetnik Bogdan Gligorić, žitelj pomenutog pančevačkog sela.
Na festivalu su učestvovali crtači iz Zaječara pod pseudonimima Fokus i Gringo, koji su radili slobodnim stilom, dok su Nataša iz Nove Pazove i „Toxic City Squad” iz Pančeva radili mural.

printscreen/fb: Bogdan Gligoric

 

Oslikane fasade se nalaze u Zadružnoj ulici nedaleko od centra.
Bogdan Gligorić je u svet ove savremene umetnosti ušao 2001. godine sa svojih dvanaest godina i otada je sastavni deo njegovog života.
On je i član pomenute ekipe „Toxic City Squad”, koju pored njega čine crtači pod umetničkim imenima Anim, Mioz, Proe, Opie i osnivač ovog umetničkog pokreta na ovim prostorima Marko Nišić Nesto.
– Festival OUP sam do sada organizovao pet puta, iako su u Omoljici bila još tri džema u čijoj organizaciji sam bio samo deo projekta. OUP festival je u potpunosti u mojoj režiji i organizujem ga sporadično, to jest kada osetim da je pravi momenat za takav poduhvat. Nekako sam osvojio poverenje ljudi u Omoljici i prepoznatljiv sam po svom radu, tako da mi nije teško da dobijem dozvolu da crtam sam ili sa svojom ekipom. Inače, fasade s muralima i grafitima pored ostalog nam pomažu da se lociramo ili kao važno zborno mesto – kaže Gligorić.
Ove godine su priređena dva OUP džema, a bilo ih je i ranijih godina, tačnije 2014., 2016.  i 2017, o čemu svedoče crteži na fasadama u centru Omoljici.
– Sada nameravam da se odmorim do početka proleća, kada ću krenuti u pripreme za OUP6 2024. I mislim da će taj festival biti upamćen u istoriji grafita na Balkanu. Već su svi u ovim krugovima čuli da u Srbiji ima jedno malo mesto koje je čuvar vatrice ove kulture. I moram s ponosom da istaknem da mi se crtači ponekad i sami javljaju da budu deo festival – napominje ovaj umetnik.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.