OBRAĆANJE VUČIĆA I FON DER LAJEN: Srbija posvećena miru i stabilnosti,zna šta su njene obaveze, očekujemo i drugi da ih ispune

15:25

31.10.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a nakon susreta dvoje zvaničnika obratilo se medijima.

Obraćanje predsednika Vučića
– Dobro došli u Beograd. Mi smo imali veoma dobre razgovore danas i imaćemo ih ceo dan. Dolazak predsednice Evropske komisije je veoma značajan za Srbiju. EU je najpre kao ekonomski partner ubedljivo prvi. 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU. Kada je reč o robnoj razmeni, u prvih osam meseci, ukupna vrednost je 26 milijardi evra. Mi smo privukli investitore koji odavde izvoze. Kada je reč o direktnim stranim investicijama, iz EU je ukupno 21, 31 milijarde evra. Mi imao ogroman broj projekata zajedno, mi smo danas čuli ohrabrujuće reči iz plana za rast, gde očekujemo veliku finansijsku pomoć. Formiranje i prihavatanje regionalnog tržišta pre svega, pa učešće na evropskom tržištu. Za energetsku infrastrukturu, od Unije smo dobili 168 miliona evra. I to su bespovratna sredstva. Interkonektor izmeću Bugarske i Srbije za nas je od izuzetnog značaja. Kada budemo uradili Beograd – Niš, biće od Niša za 5 sati do Istanbula. To su neverovatne stvari, oni su nam dali ogromnu pomoć – kaže Vučić.

– Govorili smo i o političkoj situaciji, ja sam rekao sve ono što sam rekao i u Briselu. Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispuni. Za Srbiju je jasno šta ne može da urdai protivno Ustavu. Mi znamo šta je to šta je Srbija prihvatila, odgovorno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza, a očekujemo da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune pre 11 godina – naveo je Vučić – naveo je Vučić.

Obraćanje Ursule fon der Lajen
– Ono što želim je da gledamo unapred, a to je plan za rast, da približimo naše privrede – istakla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen pozvala je na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

– Pravo mesto da se razgovara jeste dijalog uz posredovanje EU – kaže ona.

– Radi se o sprovođenju Ohridskog sporazuma, on uključuje priznanje određenih dokumenata od strane Srbije. To je neophodan preduslov za evropski put.

O Nacrtu statuta za ZSO
– Da budem sasvim otvoren, za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, i to sam već bezbroj puta rekao i nije mi teško i nije me sramota, ponosim se time. Mi znamo šta su naše obaveze i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo. Činjenica da 11 godina, samo jednu obavezu je imala Priština, da uspostavi ZSO i nije to učinila. Imali smo mi sve papire koje je samo trebalo poštovati, 4 dokumenta koja se odnose na ZSO, nijedan nije primenjen. Od toga su najznačajniji principi, 21, 22 principa, koje smo 2015. godine potpisali Isa Mustafa i ja. Dobar deo tih principa stoji u predloženom statutu, ja ne mogu dalje da govorim o detaljima, jer je dogovoreno sa petorkom da ne izlazimo sa detaljima. Rekao sam da je taj dokument dobra osnova za razgovore. Ako hoćete da budem potpuno iskren. Plašim se da nećemo videti ZSO skoro jer ja znam dobro sve balkanske trikove, odavno sam naučio da ih prepoznam, znam ko šta radi. Da li će konačno to moći svi u Evropi da vide, verujem da dobar deo ljudi vidi. Naravno da je suština da mi načinimo više ustupaka, jer oni na drugačiji način gledaju šta smo mi prošli 99, 2004 2008, 2013 godine. Ništa ne očekivano, nego se mi svaki put kao iznenadimo. Da budem iskren to su mnogo blaži stavovi nego što ja čujem na sastancima. Nema tu lakih, lepih stvari za nas. Ali moramo da guramo dalje, zemlja mora da se razvija, čuvajući naše vitalne državne i nacionalne interese – rekao je predsednik Vučić.

O evropskom putu
– Kratko smo razgovarali o medijskim izmenama zakona. U stvari ja sam pitao evropske partnere, šta oni misle, to su svakako pozitivni koraci. Ursula je na veoma blag način rekla šta su naši problemi na putu ka EU. Ja to ne krijem, jedno je naša neusklađenost sa evropskom spoljnom politikom, odnosno neuvođenje sankcija Ruskoj federeaciji, a drugo odnosi sa Prištinom, gde tu veći deo krivice nije na našoj strani. U svakom slučaju to su dva velika problema. Ako smem da primetim, dva najveće prepreka za nas su KiM i sankcije Ruskoj federaciji. U svakom slučaju zahvalan sam ne lepim porukama. Ja sam joj rekao da mi svoje goste poštujemo, ali da ja ne krijem da kažem šta su naši problemi sa kojima se suočaamo. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put i beskrajno sam zahvalan evropskim poreskim obveznicima na ogromnoj podršci i predsednici Fon der Lajen. Nama ostaje da zasučemo rukave i pokušamo da uradimo sve što je moguće, a što nije direktno suprostavljen našim vitalnim državnim interesima – kazao je predsednik.

Tet-a-tet razgovor, pa sastanak delegacija
Njih dvoje počeli su tet-a-tet razgovor, a zatim će imati i sastanak sa članovima dveju delegacija.

Posle sastanaka planirane su izjave za medije Vučića i Ursule fon der Lajen.

Fon der Lajen će se zatim sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Vučić dočekao Fon der Lajen na aerodromu
Vučić je prethodno Fon der Lajen dočekao na aerodromu „Nikola Tesla“.

Vučić je na Instagramu naveo da ga sa Fon der Lajen očekuju celodnevni razgovori u kojima će iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju je pružila, „u nadi da će Srbija imati snage da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo porodice evropskih naroda“.

PREDSEDNICA EK STIGLA U BEOGRAD Vučić dočekao Ursulu fon der Lajen na aerodromu! Sledi tet-a-tet razgovor u Palati Srbija

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.