ODMARALIŠTE NA DIVČIBARAMA, SVEDOK PANČEVAČKIH DETINjSTAVA Tokom godine u „vazdušnoj banji” boravi oko 4.000 dece

12:38

06.11.2023

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo
Najveća radost, kada se radi o ekskurzijama, dece iz našeg grada, pa i one bivše, koja su sada u pedesetim i šezdesetim godinama života – odmaralište na Divčibarama – okupano je i ponovo je otvorilo svoja vrata.
Ispred Grada Pančeva, Javno preduzeće „Urbanizam” upravlja pančevačkim dečjim odmaralištem na Divčibarama i godinama tamo organizuje boravak dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.
Tokom školske godine u odmaralištu borave deca predškolskog uzrasta na rekreativnoj nastavi, a učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda, na nastavi u prirodi. Za vreme zimskog i prolećnog raspusta u odmaralištu borave učenici od petog do osmog razreda na rekreativnoj nastavi, a za vreme letnjeg raspusta sportske ekipe u kojima treniraju deca uzrasta do petnaest godina.
Ono što je jako važno, jeste da je u skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodici s decom na teritoriji grada Pančeva utvrđeno pravo na regresiranje troškova boravka dece u odmaralištu. Pravo na regresiranje troškova imaju deca predškolskog i školskog uzrasta s prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Pančeva upisana u ustanove koje se nalaze u mreži vrtića i osnovnih škola, članovi sportskih udruženja, kao i polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”. Pojednostavljeno, roditelji plaćaju tek oko četvrtine cene smeštaja i ishrane, dok Grad Pančevo najveći deo troškova preuzima na sebe i na taj način obezbeđuje deci kvalitetan i sadržajan boravak na planini. Grad se ponosi činjenicom da tokom godine u odmaralištu boravi oko 4.000 dece i pratilaca.
Kao i ranijih godina, u septembru je u odmaralištu izvedeno tekuće održavanje na objektu, pa stoga u tom periodu na Divčibarama ne borave deca. Ovog puta je saniran krovni pokrivač, ograda na samom objektu je učvršćena i ofarbana i izvedeni su keramičarski radovi na terasama. U unutrašnjosti objekta su urađena dva nova sanitarna čvora u nastavničkim sobama, zamenjeni su dušeci za spavanje u dečjim sobama, a postavljena su i nova vrata na dečjim sobama. Prostorije u kojima deca provode svoje slobodno vreme opremljene su novim nameštajem, kao i manjim školskim tablama kako bi imala priliku da u jednom lepom ambijentu i uče i zabavljaju se. Da bi deci bilo olakšano učenje, promenjene su školske table. Takođe, u učionicu su stigle nove zavese, te je sada prozračnost u njoj znatno veća. Ta prostorija u kasnim popodnevnim satima služi za razonodu dece, koja imaju priliku da igraju stoni tenis, ali i da gledaju sportska takmičenja ili filmove, kako na televiziji, tako i preko projektora.
Poseban akcenat u odmaralištu stavljen je na ishranu dece: obroci koje dobijaju prilagođeni su njihovom uzrastu i zahtevima. Tako se deci koja su na posebnom režimu ishrane zbog alergija ili iz nekog drugog razloga obroci pripremaju posebno. Prilika da se neko dete s Divčibara vrati nezadovoljno hranom, gotovo da ne postoji. Svaku smenu dece prati i zdravstveno osoblje koje se brine o njima tokom boravka na planini. U ambulanti odmarališta nalazi se nov inhalator, a tu su i svi neophodni medikamenti potrebni za nesmetanu brigu o klincezama i klincima.
Prioritet u organizaciji boravka dece u pančevačkom dečjem odmaralištu jeste bezbednost. Obezbeđenje prati boravak dece u objektu sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno, što dodatno pruža sigurnost. JP „Urbanizam”, kao upravljač objekta, vodi računa o zakonskoj regulativi i u skladu s tim su neposredno pre otpočinjanja smena u odmaralištu prekontrolisane elektroinstalacije, kao i termomašinske i gromobranske instalacije, a provereni su i sistem za dojavu požara i protivpožarni aparati.

Printscreen

Pazi se i na spoljašnje uređenje objekta, gde deca provode svoje slobodno vreme. S obzirom na vremenske uslove i na dugogodišnju upotrebu dečjeg igrališta ispred samog odmarališta, došlo je vreme da se ono obnovi. Grad Pančevo je i ovog puta izdvojio sredstva da se mališanima omogući nov i lep prostor za igru. Igralište će biti izvedeno u skladu s Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, a sama realizacija je planirana do kraja tekuće godine.
Prošle nedelje dečje odmaralište je spremno dočekalo svoje posetioce i time je započeta nova sezona rada. Budžetom Grada Pančeva i narednih godina će biti opredeljena sredstva za održavanje odmarališta i za boravak najmlađih sugrađanki i sugrađana. A oni koji su sada malo stariji, a imaju divne (kakve druge!) uspomene na Divčibare, uvek tamo mogu nakratko da svrate i sete se detinjstva.
(Pančevac/S. Trajković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.