PANČEVO DANAS SLAVI MITROVDAN – DAN GRADA Tačno u podne održava se svečana sednica Skupštine u Kulturnom centru Pančeva

08:40

08.11.2023

Podeli vest:

Pančevac

Pančevo danas obeležava Dan grada. 8. novembar u znak sećanja na datum kada je 1918. godine srpska vojska oslobodila Pančevo od Austrougarske vlasti. Tradicionalno, na Dan grada Pančeva, tačno u podne, održava se svečana sednica Skupštine u Kulturnom centru Pančeva na kojoj će biti uručene Novembarske nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Ove godine dobitnici Novembarske nagrade su Buč Kesidi, Boro Majkić, Kulturni centar Pančeva i FK Železničar.

Na Mitrovdan, osmog novembra 1918. godine, srpska vojska oslobodila je Pančevo, što je bio početak oslobađanja Banata i njegovog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji. Jedinicom koja je oslobodila grad komandovao je kapetan Petar Aračić.

„Junaci sada ste prešli u našu, lepu srpsku Vojvodinu. Svaki od vas ima da se ponaša junački ispravno i nijednom građaninu, bez razlike vere i narodnosti, ne sme dlaka na glavi da fali. Napred!“.  Ovim rečima se kapetan Petar Aračić, na Mitrovdan, obratio vojnicima, dok je pristaništu prilazila lađa „Haću“. Malo zatim, prvi srpski vojnici zakoračili su na pančevačko tlo.

General Petar V. Aračić, nosilac najviših jugoslovenskih, srpskih i inostranih odlikovanja, umro je u Londonu 1958. godine. Njegova slava, u ono vreme, iskazana je divljenjem i dodeljivanjem mu zvanja počasnog građanina Pančeva. Danas, jedna od glavnih gradskih ulica nosi njegovo ime, a Mitrovdan, 8. novembar, slavi se kao Dan grada Pančeva.

(Pančevac)

SLAVIMO JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA MITROVDAN! Proslavljaju ga Srbi, Rusi i Grci, a ovo su običaji koje treba ispoštovati na današnji dan!

KOMISIJA ODLUČILA Ovo su 4 dobitnika ovogodišnje Novembarske nagrade Grada Pančeva za najvrednija dostignuća FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.