HOĆEMO DA POKAŽEMO DA TAKO MALA ZEMLJA SA MNOGO PROBLEMA MOŽE DA OPSTANE I BORI SE: Obraćanje predsednika Vučića uoči sastanka sa Makronom

20:19

10.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Pariza gde učestvuje na šestom Pariskom mirovnom forumu.

On se nakon niza dnevnih sastanaka obratio medijima, a najavio je za večeras susret delegacija Francuske i naše zemlje, gde će imati priliku da razgovara sa Emanuelom Makronom.

O Pariskom mirovnom forumu

– U poslednjih šest meseci, a naročito u poslednje dve godine mnogo toga se promenilo u svetu i mnogo se to brže menjalo nego što je to bio slučaj u prethodnih 30 i 40 godina. Živimo neuporedivo brže i zato su ovakvi forumi važni da bi se video gde ćemo biti. U eri klimatske promene gde su mnoge zemlje ugrožene poput Gane, danas smo čuli nove ideje od ovih kako oni kažu „vladara svetom“. Rekli su da će krediti biti dugoročniji i druga stvar je bila šta ćemo raditi sa deviznim rezervama, jer je novac preskup. Imate sukob u Gazi koja preuzima okupaciju svuda u svetu, a takođe i SAD i Kina rastu brže u odnosu na Evropu. Svi bacaju karte na Afriku, najviše Francuska i Nemačka, ali i Turska i to je takmičenje. Kada sve to sagledate jasno vam je da predstoji nova bitka za podelu sveta. Važno je da pozicionirate vašu zemlju na pravom mestu – rekao je predsednik i dodao:

– Ne mislim da bilo ko može da ponudi rešenje za Gazu. U Evropi se sve menja i to dobrim delom zbog društvenih mreža koje su propalestinske. Mi smo daleko od svega toga, imamo svoju politiku, rekli smo da smo protiv terorizma i ubijanja dece i to je politika Srbije – naglasio je predsednik.

O sastanku sa belgijskim premijerom i liderima iz regiona i Afrike
Kaže da je razgovarao sa svim regionalnim i afričkim liderima gde se zahvalio na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, a da je sa belgijskim premijerom imao razgovor o o dijalogu Beograda i Prištine i izveštaju Evropske komisije.

– Svi su mislili da ću ja da kukam. Drago mi je za pohvale o medijskim zakonima zbog laži pojedinih medija i drago mi je da je istina izašla na videlo. U martu i aprilu očekujem poseta premijera.

Čeka nas Vinska vizija i o tome smo pričali i neke od najmoćnijih kompanija iz Francuske će doći na sajam, to će biti 3,4, sajam po veličini. Biće ogroman broj kompanija, 325 vinarija iz inostranstva. Svi će imati priliku da se predstave i radujem se tome – izjavio je predsednik.

O sastanku sa Makronom
O predstojećem sastanku sa Makronom, Vučić je istakao da su njihovi razgovori uvek trezveni.

– Očekujem dobar i sadržajan razgovor za Srbiju. Dobro smo razgovarali u Granadi kada smo bili pod velikim pritiskom i hvala mu što je tada posle Banjske izdvojio vremena za nas. Nadam se da ćemo ga ugostiti uskoro i u Srbiji. Uz sve probleme, setite se da su nam oni pomogli oko aerodroma.

– Znam da neće promeniti stav isto kao što i on zna da mi nećemo promeniti svoj stav. Niko neće ući u EU od zemalja Zapadnog Balkana ni za 2,3, godine, ja da lažem narod neću. Ono što možemo da uradimo je budemo deo međunarodnog ekonomskog tržišta, možemo li mi u regionu da se povežemo. Hajde da pričamo o stvarima koje mogu da olakšaju život našim ljudima, ali verujem da ćemo uspeti. Mi guramo svoje i čuvamo svoje interese i brinemo o drugim prijateljima, ali i gledamo šta možemo da izvučemo za sebe. Hoćemo da pokažemo da tako mala zemlja na vetrometini sa tako velikim problemom na leđima kao što je KiM i regionalnim i nedobronamernim kritikama mnogih koji bi želeli slabiju Srbiju može da opstane i bori za svoje interese – kaže predsednik.

Vučić je u svom obraćanju istakao važnost očuvanja dobrih odnosa sa Francuskom, kao jednom od najvažnijih zemalja u Evropskoj uniji. Takođe je istakao da je Srbija spremna da nastavi dalje reforme i da radi na jačanju ekonomske saradnje sa Francuskom.

Vučić je, danas istakao da se nada da će se u narednom periodu povećati broj francuskih investicija u Srbiji i da će se otvoriti nova radna mesta, što će doprineti daljem ekonomskom napretku zemlje. On je takođe zahvalio Makronu na podršci koju Francuska pruža Srbiji na putu ka evropskim integracijama, ističući da Srbija želi da bude deo Evropske unije, ali i da očuva dobre odnose sa Rusijom i Kinom. Vučić je pozvao francuske kompanije da investiraju u Srbiju i istakao da su srpski radnici veoma sposobni i motivisani.

O izjavama Hovenijera
O izjavama američkog ambasadora u Prištini da ZSO mora biti u skladu sa ustavom tzv. Kosova, Vučić je odgovorio:

– Ja bih samo rekao što je babi milo to joj se i snilo, a moje pitanje je ako to treba da bude sa tzv. ustavom Kosova ja ih onda pitam što uopšte pregovaramo u Briselu – rekao je predsednik.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE U PARIZU SASTAO SA EPISKOPOM JUSTINOM: Razgovarali o zajedničkom delovanju crkve i države na okupljanju naroda

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.