ČETRNAEST GODINA OD SMRTI PATRHIJARHA PAVLA: Služen pomen u manastiru Rakovica

17:40

15.11.2023

Podeli vest:

printscreen/SPC

Na današnji dan pre 14 godina upokojio se patrijarh srpski gospodinPavle. Episkop novobrdski Ilarion služio jeliturgiju i pomen u manastiru Rakovici, u kojem je patrijarh Pavle sahranjen. Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju, poručio je patrijarh Porfirije.

Episkop novobrdski Ilarion služio je u manastiru Rakovici svetu arhijerejsku liturgiju, a zatim i pomen patrijarhu Pavlu povodom četrnaest godina od njegovog upokojenja.

„Postoje ugodnici Božji koji su stekli slobodu pred Gospodom. Onaj koji je stekao slobodu pred Gospodom može i drugima da pomaže i drugima da bude uteha. Takvih svetitelja, znanih i neznanih, ima puno. Svedoci smo jednog čudesnog događaja kako se na naše oči i u naše vreme rađa u našoj Crkvi jedan takav, i za života, a evo i po njegovoj blaženoj končini, jer je on bio poštovan kao svetitelj i za svog života“, naveo je u besedi episkom novobrdski Ilarion.

Patrijarh Porfirije je na Instagramu naveo da je sećanje na patrijarha Pavla živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju.

„Njegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi, po svojoj istinitosti, aktuelne po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i sav narod. Reči koje je blaženopočivši patrijarh Pavle izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove reči, bile skopčane sa njegovim životom, tj. on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim rečima, ono što je osećao, ono u šta je verovao – to je govorio“, naveo je patrijarh Porfirije.

Brojne su, istakao je, i vrline koje su krasile ličnost patrijarha Pavla.

„Ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost“, naveo je patrijarh Porfirije.

SUTRA SLAVIMO ĐURĐIC Iako nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik! Evo šta nikako ne treba raditi da vas ne potera maler VIDEO

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.