NOVI SAD: Položeni venci povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji FOTO

U ime Pokrajinske vlade i predsednika Igora Mirovića venac su položili – pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

15:48

25.11.2023

Podeli vest:

Polaganje venaca
Pokrajinska vlada

Sto peta godišnjica održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležena je danas polaganjem venaca na Trgu slobode u Novom Sadu kraj spomene-ploče postavljene na zgradi u kojoj je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena donela tu istorijsku odluku.

Godišnjica prisajedinjenja

Pokrajinska vlada

U ime Pokrajinske vlade i predsednika Igora Mirovića venac su položili – pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

Delegacija Pokrajinske vlade položila je potom i venac kraj spomenika političaru i novinaru Jaši Tomiću, koji je 25. novembra 1918. godine, kao jedan od lidera Srba u nekadašnjoj Austrougarskoj, na Velikoj narodnoj skupštini pročitao odluku o prisajedinjenju, rekavši da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji kao jedinstvenoj državi, „koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu“.

Prisajedinjenje Vpjvodine Kraljevini Srbiji

Pokrajinska vlada

Sekretar Zoran Milošević istakao je da se danas obeležava važan datum kojim je davne 1918. godine, još na svežim humkama ratnika, i sa idejom slobode, građeno jedno moderno društvo.

„Ideja slobode ponovo je aktuelna, kao i ideja zajedništva, dok smo stvarali zajedničku državu. I danas ih čuvamo kroz bogatstvo kulturnih i obrazovnih institucija, kao i ekonomskim napretkom Srbije. Važno je da se podsetimo koji su motivi stvarali ovu zemlju, ali isto tako da se danas i sutra borimo za vredosti koje su je održale, a to je pre svega multietnički koncept, posvećenost zajedničkim ciljevima i, naravno, napredak. Srbija ne može da stoji i čeka da to neko drugi uradi, zajedno možemo sve“, poručio je sekretar Milošević.

Jaša Tomić spomenik

Pokrajinska vlada

Na Trgu slobode venac od lovorovog lista na spomen-ploču položio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, a vence su položile i delegacije Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

„Novembarski dani 1918. godine bili su među najsvetlijim danima u istoriji naroda ovih prostora. Nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, ulaska pobedničke srpske vojske u Novi Sad, pun nacionalni zanos i oduševljenje krunisani su Velikom narodnom skupštinom i odlukom o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ova istorijska prilika opredelila je našu sudbinu, kao i sudbinu budućih generacija. Dalekosežna odluka opredelila je takođe politički, društveni i kulturni život ljudi sa ovih prostora, ispunivši njihove snove i težnju za slobodom, istinom i zajedničkim životom u jednoj zemlji. U radu Velike narodne skupštine učestvovali su delegati iz svih krajeva, a značajno je napomenuti da je među njim bilo i sedam žena. Danas je Vojvodina neotuđivi deo Srbije, u kojoj svako može da priča na svom jeziku, da ima svoju veru i neguje svoje običaje. Raznolikost čuvamo i poštujemo, razvijajući demokratske principe i slobode za koje su se naši preci izborili, napisala je predsednica Skupštine Grada Novog Sada, Jelena Marinković Radomirović na instagram nalogu.

(Pančevac/RTV)

OBJAVLJEN “RANI JAVNI UVID” U PLAN ZA IZGRADNJU AUTO-PUTA KROZ JUŽNI BANAT Evo kuda će proći FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.