OBJAVLJEN „RANI JAVNI UVID“ U PLAN ZA IZGRADNJU AUTO-PUTA KROZ JUŽNI BANAT Evo kuda će proći FOTO

Ističe se da će izgradnja auto-puta kroz Južni Banat direktno doprineti bržem razvoju Pančeva, Vršca, Alibunara, Kovina i Plandišta.

12:19

25.11.2023

Podeli vest:

Autoput Južni Banat
Printscreen/Zavod za urbanizam Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine stavio je na rani javni uvid materijal za izradu prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-granični prelaz sa Rumunijom (Vatin).

U dokumentu, koji je izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, nisu dati detalji profila budućeg auto-puta čija se gradnja najavljuje više od 15 godina, ali je prikazana trasa kojom će ova važna saobraćajnica prolaziti.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom prostornog plana, obuhvata cele katastarske opštine u sledećim jedinicama lokalne samouprave:

Grad Pančevo: katastarske opštine Pančevo i Banatsko Novo Selo;
Opština Kovin: katastarska opština Mramorak
Opština Alibunar: katastarske opštine Vladimirovac, Alibunar, Banatski Karlovac, i Lokve;
Opština Plandište: katastarske opštine Barice, Plandište i Margita;
Grad Vršac: katastarske opštine Vršac, Vatin i Mali Žam.
Površina područja iznosi oko 980 km2, s prostornim planom se utvrđuje koridor brze saobraćajnice državnog puta u ukupnoj širini od 700 m.

U planu se navodi da putnu mrežu u koridoru budućeg autoputa državnog puta IA reda, deonica Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, pored državnih puteva I i II reda, čine i opštinski i nekategorisani putevi u koji se nalaze u zoni koridora autoputa koji zahtevaju odgovarajući tretman u konfliktu sa putem najvišeg hijerarhijskog nivoa (rekonstrukcija, rehabilitacija, relokacija/dislokacija).

Dodaje se da je opšta karakteristika kategorisanih puteva da su na kraju eksploatacionog perioda i da su u vrlo lošem stanju (kolovozne površine, bankine, odvodni kanali), a razlozi takvog stanja su saobraćajno opterećenje i problemi sa neodržavanjem poslednjih decenija.

Takđe, u obuhvatu prostornog plana nalazi se i više aerodroma i letilišta koji svoju namenu zadržavaju i u narednom periodu.

Putni pravac auto-puta E-70 na pravcu Pančevo – Vršac – državna granica sa Rumunijom predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije (međunarodni krak IV SEETO mreže) koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće daljinske tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Pančevu, Vršcu i granici sa Rumunijom.

– U sistemu putne mreže Srbije ovaj putni pravac predstavlja osnovnu vezu na pravcu istok- zapad, koji povezuje Vojvodinu i Beograd, centralne i severne delove Srbije, dok nastavak ovog državnog puta istočno od Pančeva ka Vršcu i zapadno prema Beogradu, predstavlja važnu vezu ka Rumuniji odnosno međunarodnom putu E-75 – stoji u dokumentu.

Ističe se da će izgradnja auto-puta kroz Južni Banat direktno doprineti bržem razvoju Pančeva, Vršca, Alibunara, Kovina i Plandišta, koji se neposredno vezuju za ovaj koridor.

Autoput Južni Banat

Printscreen/Zavod za urbanizam Vojvodine

Podsetimo, skupština AP Vojvodine usvojila je krajem aprila odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene auto-puta kroz Južni Banat.

Za ovaj projekat već je urađena prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a tehničku dokumentaciju je izradio Institut CIP.

Prethodno, sredinom prošle godine, resorni ministri Srbije i Rumunije potpisali su sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar, kojim su se dve države obavezale da će uspostaviti vezu direktnim povezivanjem auto-puta Beograd-Vatin (državna granica). Tada je rečeno da će auto-put biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane, a sa rumunske strane ((auto-put Temišvar – Moravica (državna granica)), približno 78 kilometara.

Inače, za izgradnju ovog putnog pravca su ranije bili zainteresovani Italijani – još 2007. godine potpisan je protokol o saradnji putara Srbije i Italije radi izgradnje auto-puta kroz Južni Banat.

(Pančevac)

MINISTAR VESIĆ I GRADONAČELNIK STEVANOVIĆ NA BAVANIŠTANSKOM PUTU: U kratkom roku dobili smo saobraćajnicu kojom je zadovoljstvo kretati se! FOTO i VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.