VELIKI JUBILEJ POGONA U ELEMIRU NIS slavi šezdeset godina postojanja rafinerije gasa

11:45

27.11.2023

Podeli vest:

NIS
NIS
Pogon za pripremu i transport nafte i gasa (rafinerija gasa) Elemir, kako se najčešće ovo postrojenje kompanije NIS nazivalo kroz istoriju, proslavlja šezdeset godina postojanja.
U poslednjih deset godina u ovo postrojenje je uloženo više od 45 miliona evra.
– Ova značajna godišnjica nas podseća da smo prešli jedan dug, složen, ali uspešan put. Rafinerija gasa nije samo građevina s rezervoarima, čelikom, cevima, već je ona sinonim kvaliteta i pouzdanosti, a za to su zaslužne kolege koje su se tokom šezdeset godina trudile da danas ova rafinerija ovako izgleda – istakao je tim povodom Predrag Radanović, direktor Proizvodnog departmana Bloka Istraživanje i proizvodnja u kompaniji NIS.
Najveća investicija je izgradnja Aminskog postrojenja, koje je udahnulo novi život rafineriji gasa. Rad ovog savremenog postrojenja omogućava povećanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa putem izdvajanja ugljen-dioksida i drugih gasnih primesa, dok istovremeno doprinosi i povećanju obima proizvodnje gasa. Pored pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu. Tehnologija koja se primenjuje u Aminskom postrojenju je HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology), jedna od najefikasnijih među postojećim metodama u procesu prerade gasa.
Paralelno sa Aminskim postrojenjem, u rafineriji gasa su izgrađeni i kompresori za podizanje pritiska izlaznog gasa, kao i kompresori za CO2, a veoma bitan projekat, pre svega iz aspekta zaštite životne sredine, bila je izgradnja „visoke baklje”, odnosno sistema za prikupljanje i spaljivanje fluida. To znači da, ukoliko dođe do poremećaja u procesu, kompletno ispuštena tečna faza se vraća ponovo u sistem na preradu i na taj način nema gubitaka niti spaljivanja tečne faze. Takođe, sistem je opremljen savremenim nadzornim uređajima koji omogućavaju bezdimno sagorevanje gasne faze.
Da podsetimo, rafinerija gasa u Elemiru nastala je kao posledica proizvodnje gasa na naftno-gasnim poljima, koja je u tom periodu bila u ekspanziji. Primarna delatnost pogona je priprema prirodnog gasa i proizvodnja tečnog naftnog gasa (TNG) i gazolina. Ukupna proizvodnja TNG-a i gazolina od puštanja postrojenja u rad do danas iznosi više od 1.860.000 tona. Ovo postrojenje je značajno i za Srednjobanatski okrug, jer je tokom istorije zapošljavalo veliki broj ljudi iz okruženja.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.