SA POPISA PANČEVACA Manje katolika i protestanata

U porastu je broj onih koji se osećaju kao agnostici, neverujući ili se jednostavno ne izjašnjavaju.

13:21

29.11.2023

Podeli vest:

Milan Šupica
Dok se broj pravoslavaca, bez obzira na to da li su iz Srpske ili na primer Rumunske crkve, održava već dve decenije na oko 84 odsto, broj Pančevaca koji su se izjasnili da pripadaju katoličkoj ili protestantskoj veroispovesti stalno opada.
Istovremeno, u porastu je broj onih koji se osećaju kao agnostici, neverujući, ili se jednostavno ne izjašnjavaju.
Sudeći prema opadanju broja pripadnika nacionalnih manjina u Pančevu, nije bilo teško pretpostaviti da će i broj katolika i protestanata u Pančevu opasti. Na popisu s početka ovog veka, iz 2002. godine, skoro četiri odsto Pančevki i Pančevaca se izjasnilo da pripadaju katoličkoj veroispovesti, a dvadeset godina kasnije ih je samo 2,5 odsto. U istom periodu broj pripadnika protestantske veroispovesti opao je sa 2,3 na 1,6 odsto. Mada, tu treba imati u vidu da 2002. godine nije postojala stavka „ostali hrišćani”. Kada je prvi put data i ta mogućnost na popisu 2011. godine, u tu kategoriju su se svrstala 52 građanina Pančeva, a na poslednjem popisu ih je već bilo skoro 1.000.
Što se tiče pravoslavnog stanovništva, u koje pored pripadnika Srpske pravoslavne crkve, po metodologiji s popisa, spadaju i oni koji se izjašnjavaju kao vernici Makedonske, Rumunske ili Ruske pravoslavne crkve, procenat se za dvadeset godina „drži” na oko 84 odsto, te ga zato i ne prikazujemo u tabeli. Broj jeste opao sa oko sto pet i po na oko devedeset šest i po hiljada, ali ne treba zaboraviti da se i broj žitelja naše varoši za dve decenije smanjio za 7.000.
Građani su imali priliku da se izjašnjavaju i kao „nevernici”, mada bi bolja formulacija možda bila „neverujući”, a zatim i kao agnostici, što bi trebalo da obuhvata one koji nisu sigurni da Bog postoji ili bar misle da se to ne može dokazati. Broj i jednih i drugih je u blagom porastu ako se uporede podaci s poslednja tri popisa (videti tabelu). I dok je 2011. godine bilo više onih koji nisu hteli da se izjasne, jer na to imaju pravo kada je reč o ovom pitanju, primetan je skok u kategoriji „nepoznato” sa oko 1,5 čak na 5,5 odsto. U prevodu, preskočili su ovo pitanje.
Što se tiče islamske veroispovesti, procenat je skoro isti. A dok smo 2002. imali 39 stanovnika koji su se izjasnili da upražnjavaju judaističku veroispovest, na popisu 2022. godine bila su samo 22. Za „duhovna kretanja” u stanovništvu očigledno su zanimljivi i oni koji se smatraju pripadnicima neke od „orijentalnih” ili „istočnjačkih” religija. I dok ih je 2002. u Pančevu bilo samo sedam, sada ih ima 33, što je manje nego 2011, kada se tako izjasnilo 47 građana Pančeva.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.