SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: U Zavodu za javno zdravlje Pančevo anonimno i besplatno testiranje

19:29

01.12.2023

Podeli vest:

Laboratorija
Pixabay

Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležava se 1. decembra. Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je osoba zaražena virusom HIV i to bi trebalo da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, a posebno onih koji su imali rizično ponašanje, upozoravaju lekari.

U Zavodu za javno zdravlje  Pančevo obavlja se anonimno i besplatno testiranje na HIV tokom cele godine. Testiranje se može obaviti tokom cele godine.

– Testiranje se sprovodi tokom cele godine, ali naročito tokom ove nedelje želimo da podsetimo sve naše sugrađane koji smatraju da su bili u nekom riziku, da dođu i da se testiraju. Testiranje je anonimno, besplatno i poverljivo. Nije potreban uput, već je samo bitno ne doručkovati, kako bi analiza mogla da se odradi, kaže dr Olivera Stanišić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i očuvanje kvaliteta života osoba inficiranih HIV-om,  sprečavanje prenošenja HIV-a u bliskim kontaktima, uključujući i prenošenje sa majke na bebu. Terapijom se postiže zadovoljavajući kvalitet života i značajno se utiče na sprečavanje daljeg prenošenja infekcije, a terapija je u našoj zemlji dostupna svima koji žive sa virusom HIV.

PANČEVO: Besplatno i anonimno testiranje i savetovanje na HIV i hepatitise

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.