VODA IZ SLAVINE U 97 ODSTO STANOVA Vodovod u Pančevu daleko iznad republičkog proseka

11:20

04.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Po povezanosti na javni vodovod Pančevo daleko iznad republičkog proseka. Za deset godina između dva popisa vodu dobilo dva i po odsto više stanova u našem gradu, a slavinu još nema 1.600 stanova.

Po onome kako su se Pančevci izjasnili na poslednjem popisu, vodovod – to jest vodovodne instalacije u najmanje jednoj prostoriji, bez obzira na to da li je u pitanju priključak na javni vodovod, mesni ili seoski vodovod, hidrofor, specijalne pumpe – ima 97 odsto stanova. To znači da je voda iz slavina u odnosu na prethodni popis iz 2011. godine potekla u 2,5 odsto više stanova.

Međutim, prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku s popisa od prošle godine, trebalo bi da se broj stanova koji su povezani na javnu vodovodnu mrežu smanjio takođe za skoro 2,5 odsto. U gradskim područjima, u koja, pored grada, spadaju i Starčevo i Kačarevo zbog broja stanovnika, pad je za nešto više od jedan, a u ostalih sedam sela za čak šest odsto. Istovremeno je, bar prema popisu, zabeležen enorman skok onih koji su rekli da vodu dobijaju iz mesnog ili seoskog vodovoda, iako takav u prethodnoj deceniji ni na području grada ni sela nije napravljen. Poređenje s popisima od pre dvadeset godina i ranije nije ni moguće jer se izjašnjavalo samo o tome da li neko ima vodovod u kući ili ne, bez preciziranja iz kog izvora. Znamo da na gradski vodovod još jedino nije povezano Banatsko Novo Selo, koje broji oko 5.800 stanovnika i koje i ima svoj seoski vodovod.

A da ima bilo kakav vodovod u kući, počev od javnog, preko seoskog, ili pomoću sopstvene pumpe ili hidrofora, izjasnilo se 52.906 od 54.506 vlasnika stanova, što u prevodu znači da česmovače i dalje nema u 1.600 stanova u Pančevu. Ipak, voda se u kanisterima i kantama donosi samo u 300 domaćinstava koja se stalno koriste i oko 500 u kojima se povremeno stanuje. Ostatak otpada na nenastanjene stanove ili one koji se povremeno koriste.

Naša sela, izuzev već pomenutog Banatskog Novog Sela, imaju tu privilegiju da budu povezana na javni vodovod, što nije česta pojava u Srbiji. Oko toga se, doduše, i dalje vode polemike i među stručnjacima, jer su neki smatrali da je bolje da su izvorišta kopana u samim selima, a da će ovako zbog preteranog iscrpljivanja izvora vode u Sibnici, Filter-stanici i Gradskoj šumi ceo grad ostati bez vode. Da li je bilo moguće kopati i ispitivati kvalitet vode u samim selima takođe je za raspravu. Jedino što je sigurno jeste da Pančevo ima jednu od najboljih voda u Vojvodini, pa tako i meštani osam sela. Neki bi se ipak i tome suprotstavili, ako ni zbog čega drugog, zbog toga što je pretvrda, što najbolje znamo po kamencu u bojlerima i česmama.
Po procentu stanova koji imaju bilo kakav vodovod smo iznad proseka Srbije za tri odsto. Ali veći komfor Pančevaca u odnosu na neke krajeve u Srbiji vidi se tek kada se uporede brojke onih koji imaju javni vodovod jer je razlika 17 odsto u našu korist. Što se tiče kanalizacije, i tu smo bolji, mada ne toliko sjajni, bar kada je ona javna u pitanju.

Grad Pančevo

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.