NARODNI MUZEJ PANČEVO: Izložba „Akvizicije 1984-2023“ u okviru obeležavanja 100 godina od osnivanja Muzeja

21:01

09.12.2023

Podeli vest:

Printscreen

U okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja, Narodni muzej Pančevo organizuje veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“. Izložba će biti otvorena u utorak, 12 decembra, u 19 sati.

Akvizicije, novonabavljeni predmeti kojima se obogaćuju muzejske zbirke, jedna je od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja.

– Ulaskom novih predmeta i umetničkih dela u muzejske zbirke, oni se restauriraju, dokumentuju, proučavaju i trajno čuvaju kao deo slagalice veoma bogatog kulturnog nasleđa Pančeva i celog južnog Banata. Novi predmeti stižu do muzejskih depoa, tako i na izložbu poput ove na različite načine, terenskim istraživanjima kustosa, otkupom, razmenom, često i poklonom – navodi se u objavi Narodnog muzeja Pančevo.

Tradicija organizovanja izložbi novih akvizicija postojala je u Narodnom muzeju Pančevo tokom 70-ih i 80-ih godina XX veka, a na žalost prekinuta je daleke 1983. godine.

– U ovoj godini velikog jubileja Muzeja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo ovu lepu tradiciju. Novom izložbom i katalogom Akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina.
Pozivamo Vas da u utorak, 12. decembra u 19 časova budete deo svečanog otvaranja ove izložbe i da sa našim kustosima prošetate kroz sve naše zbirke i čak 40 godina rada vašeg i našeg Narodnog muzeja Pančevo. Koristimo i ovu priliku da se u ime Muzeja zahvalimo svim darodavcima i saradnicima koji su značajno pomogli napore Muzeja u očuvanju i promociji našeg kulturnog blaga – dodaju iz Muzeja.

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija romana „Anja sa Dedinja“ Dragana Damjanovića 11. decembra

(Pančevac)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.