ZDRAVA GRICKALICA: Pistaći su odlični za nervni sistem, sprečavaju dijabetes i stvaraju jak imunološki sistem

20:18

12.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Verovali ili ne ali postoje i zdrave grickalice. U grupu zdravih grickalica ulaze i pistaći, a sledi lista zdravstvenih pogodnosti zbog koje ćete ih uvrstiti u grupu namirnice.

Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

Zdrava krv

Pistaći su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do stanica.

Zdrav nervni sistem

Vitamin B6, kojim pistaći obiluju, ima uticaj i na nervni sistem. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Takođe pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prenos živčanih impulsa kroz živčani sistem.

Zdrave oči

Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.

Pixabay

Jača imunološki sistem

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju belih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

Sjajna koža

Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

Dodatni proteini

U poređenju sa ostalim orašastim plodovima, pistaći sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistaćima su takođe najniži u odnosu na ostale orašaste plodove.

JAČAJU KOSTI, SMANJUJU APETIT, LEČE ORGANIZAM: Evo koje koštunjavo voće je dobro za šta

(Pančevac/Stil)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.