STIGLI PAKETIĆI! Ambasada Bugarske uručila poklone deci koja uče bugarski jezik

18:31

20.12.2023

Podeli vest:

printscreen/YT/RTV Pančevo

Delegacija ambasade Bugarske u Srbiji uručila je poklon paketiće učenicima OŠ “Moše Pijade” u Ivanovu, OŠ “Dositej Obradović” u Omoljici i OŠ “Miroslav Mika Antić” u Pančevu. Radi se o školama u kojima se projektom Ministarstva prosvete Republike Bugarske izučava bugarski jezik.

Ambasador Bugarske u Srbiji, Petko Dojkov i ove godine posetio je učenike OŠ “Moša Pijade” u Ivanovu, Osnovne škole “Dositej Obradović” u Omoljici i Osnovne škole “Miroslav Mika Antić”, kako bi đacima koji uče bugarski jezik uručio novogodišnje paketiće.

printscreen/YT/RTV Pančevo

-Već tradicionalno u susret predstojećim hrišćanskim praznicima, Božiću i Novoj godini, ambasada je posetila škole sa kojima inače sarađuje, i zaista nam je drago što imamo priliku da se susretnemo sa ovom divnom decom, da im poželimo sve najlepše, mnogo sreće, uspeha u školi i lep raspust – rekao je ambasador Bugarske.

U pitanju su tri škole na teritoriji opštine Pančevo u kojima putem projekta “Jezik i kultura van granica”, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete Republike Bugarske, učenici imaju mogućnost da izučavaju bugarski jezik. U Osnovnoj školi “Miroslav Mika Antić” ovaj projekat se realizuje od 2014. godine – kaže direktorka ove škole, Dragana Krstić

– Nekih petnaest do dvadeset učenika svake godine je u mogućnosti da učestvuje u projektu i da uči osnovne elemente bugarskog jezika, kulture i tradicije. Tu je i folklor, tu je i muzika, i našu decu koja imaju bugarsko poreklo, a ima ih dosta u našem naselju, kao i decu koja nemaju poreklo, ali imaju interesovanje za ovo, privlači i deca veoma rado učestvuju u tome, a svake godine pored Božić i pred Novu godinu ambasada Bugarske obraduje našu decu paketićima, tako da spajamo učenje, nauku sa ovim lepim segmentima koji su vezani za praznike, Novu godinu i Božić – rekla je Krstić.

printscreen/YT/RTV Pančevo

– Učimo da komuniciramo na bugarskom jeziku, na primer da kažemo: Dobar dan, kako se zoveš? i tako dalje, onda idemo na priredbe, gde učimo pesmice na bugarskom, ja nekad ponesem i svoj instrument, kao i naš nastavnik, Ognjan, on svira harmoniku i giraru, a on svira kontrabas – rekla je Iva Marić, učenica OŠ “Miroslav Mika Antić”.

Kako navode iz ambasade, i u budućnosti se može očekivati uspešna saradnja između ambasade Bugarske, Ministarstva prosvete Republike Bugarske i škola u kojima se realizuje nastava na bugarskom jeziku.

Kako navode iz ambasade, i u budućnosti se može očekivati uspešna saradnja između ambasade Bugarske, Ministarstva prosvete Republike Bugarske i škola u kojima se realizuje nastava na bugarskom jeziku.

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT KUD „STANKO PAUNOVIĆ“ NIS RNP

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.