2023. IZ UGLA JP URBANIZAM Usvojeno 17 važnih planskih dokumenata za Južni Banat

12:04

25.12.2023

Podeli vest:

Pritsscreen/TVPA

Moglo bi se odmah zaključiti da je JP „Urbanizam” u 2023. godini imao mnogo uspeha u radu u vezi sa svim delatnostima koje je Grad Pančevo ovom javnom preduzeću poverio. Evo i zašto: tokom 2023. godine usvojeno je sedamnaest važnih planskih dokumenata za teritoriju južnog Banata.

Slave Bojadžievski, direktor JP-a „Urbanizam”, kaže da je Grad Pančevo usvojio niz planova bitnih za obnovljive izvore energije i time stvorio mogućnost za nove vetroparkove. Značaj ovih planova je u tome što obnovljivi izvori energije predstavljaju energetske resurse, a ta energija se troši u iznosu koji ne premašuje brzinu kojom se stvara u prirodi. Takođe, jedan od važnijih planova za teritoriju grada Pančeva jeste i Izmena plana Severne zone 2, pomoću kog je kompaniji „Brose” otvorena mogućnost za izgradnju vrtića u okviru kompleksa fabrike. Ovakva praksa se pokazala kao dobra, pa je u toku izrada i izmene planskog dokumenta za Severnu zonu 1, gde svoju fabriku ima firma ZF, koja će, uskoro, takođe imati mogućnost za izgradnju vrtića.

Ne manje bitno, naprotiv, jeste i proširenje komunalne zone u naseljenom mestu Jabuka, što je jedan od važnijih planova kojim je rešen veliki problem ovog sela. Kada se pogleda „šira slika”, i ostale lokalne samouprave iz našeg okruga bile su aktivne pri donošenju odluka o izradi planskih dokumenata, te je saradnja ostvarena na zadovoljstvo svih strana.

Sektor JP-a „Urbanizam” koji se bavi održavanjem puteva na teritoriji Grada Pančeva radio je, takođe, uspešno. Redovno održavanje puteva izvodi se svakodnevno, a u ovom periodu aktuelan je rad zimske službe. Pod održavanjem ulica na teritoriji grada Pančeva i opštinskih puteva u zimskom periodu podrazumevaju se poslovi kojima se obezbeđuje nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja, što podrazumeva čišćenje snega s kolovoza i uklanjanje poledice uz korišćenje odgovarajuće mehanizacije. Sve zavisi od vremenskih prilika u datom trenutku; angažovanost može biti od prvog do četvrtog stepena mobilnosti.

Održavanje opštinskih puteva i ulica u zimskim uslovima sprovodi se prema Planu organizacije održavanja opštinskih puteva i ulica sa savremenim kolovozom na teritoriji grada Pančeva u periodu od 15. novembra ove do 31. marta sledeće godine.
Nekoliko rečenica i o pančevačkoj lepotici na planini Maljen: dečje odmaralište na Divčibarama povereno je JP-u „Urbanizam” na upravljanje. Ovaj biser našeg grada gradsko javno preduzeće s ponosom čuva i održava. U skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom na teritoriji grada Pančeva utvrđeno je pravo na regresiranje troškova boravka dece u odmaralištu. Pravo na regresiranje troškova imaju deca predškolskog i školskog uzrasta s prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Pančeva koja su upisana u ustanove što se nalaze u mreži vrtića i osnovnih škola, članovi sportskih udruženja, kao i polaznici našeg Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”. Drugim rečima, roditelji plaćaju tek oko četvrtinu cene (što iznosi oko 3.000 dinara), dok Grad Pančevo najveći deo troškova preuzima na sebe i na taj način obezbeđuje deci kvalitetan i sadržajan boravak na planini.
Tokom godine u odmaralištu boravi oko 4.000 dece i pratilaca, što je zaista impozantan podatak. U odmaralištu su se u toku letnjeg perioda izvodili radovi na sanaciji krova, terasa i ograde, a lepa „pančevačka kuća” dobila je i nove sanitarne čvorove, dušeke, nameštaj, školske table i drugo.

Od juna o našoj deci na Divčibarama brine i obezbeđenje. Grad je omogućio, a JP „Urbanizam”se svojski trudi, da Divčibare budu mesto gde će se deca osećati zadovoljno i bezbedno. Pančevačko dečje odmaralište Grad prepoznaje kao divnu priliku da naše mlade sugrađanke i mladi sugrađani provedu sedam dana na čistom vazduhu, te su u tom smislu obezbeđena sredstva da i naredne godine ono funkcioniše i spremno dočekuje svoje korisnike.

Kako nam je Bojadžievski na kraju razgovora rekao, u narednoj godini nastaviće se izrada planskih dokumenata s ciljem stvaranja pozitivne klime za ulaganja u Južnobanatskom okrugu.

(Pančevac)

Grad Pančevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.