ŠTA URADITI SA VIŠKOM HRANE NAKON PRAZNIKA? Šest ideja kako iskoristiti ostatke jela sa novogodišnje trpeze

17:49

01.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Svi znamo da su praznične trpeze obilne, ali šta raditi s viškom hrane nakon što se svi gosti odu? Umesto da hrskavo pecivo, sočne kolače i bogata glavna jela završe u smeću, postoji niz načina kako da ih iskoristite i pritom smanjite svoj ekološki otisak. 

Mi vam donosimo nekoliko ideja zahvaljujući kojima će višak hrane iz vašeg doma biti pametno upotrebljen.

Darujte ostatke hrane

Razmislite o donaciji hrane lokalnim organizacijama za pomoć onima kojima je to potrebno. Na taj način, vi ne samo da smanjujete višak hrane, već i doprinosite zajednici.

Spremite ukusne sendviče

Peciva, šunke, sirevi i umaci mogu poslužiti kao sjajna osnova za pravljenje ukusnih sendviča. Složite slojeve i napravite bogate sendviče za naredne dane ili ih podelite sa porodicom i prijateljima.

Kreirajte nove obroke

Iskoristite ostatke mesa, povrća i priloga da biste kreirali nove obroke. Na primer, preostala piletina može postati osnova za ukusan rižoto, a povrće možete dodati u najrazličitije salate.

Zamrznite delikatese za kasnije

Ako imate višak kolača, torti ili drugih dezerta, zamrznite ih za kasnije. Na taj način, možete uživati u slatkim poslasticama i nakon prazničnog razdoblja.

Razmislite o kompostiranju

Ako je hrana postala neupotrebljiva za ljudsku konzumaciju, razmislite o kompostiranju. Kompostiranje je održiv način da se smanji količina otpada i stvori hranljiva zemlja za baštu.

Delite recepte sa zajednicom

Podelite svoje kreativne ideje o tome kako iskoristiti ostatke hrane s prijateljima i porodicom. Možete organizovati i razmenu hrane sa svojim bližnjima, pružajući svima priliku da iskoriste višak na održiv način.

Pametna upotreba prazničnog viška hrane ne samo da štedi resurse već i doprinosi očuvanju životne sredine. Svi ovi saveti zajedno čine mali, ali značajan korak prema održivijem životnom stilu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.