PARADAJZ I SOK OD PARADAJZA UBIJAJU SMRTONOSNU BAKTERIJU

12:53

08.02.2024

Podeli vest:

Freepik

Prema nedavno objavljenom istraživanju sok od paradajza može da ubije salmonelu i druge bakterije koje mogu da budu štetne za probavni i urinarni trakt.

Studija je objavljena u „Microbiology Spectrumu“, časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, a Džeongmin Song, jedna od učesnica istraživanja, ističe da je cilj istraživanja bio da se otkrije sposobnost paradajza i soka od paradajza da ubiju crevne patogene, uključujući salmonelu, identifikujući antimikrobne peptide kao ključni faktor.

Nakon potvrde da sok od paradajza zaista eliminiše salmonelu, istraživači su analizirali genom paradajza kako bi identifikovali antimikrobne peptide.
Četiri potencijalna antimikrobna peptida su testirana, a dva su se pokazala delotvorna protiv „Salmonelle Typhi.“ Otkriće je ključno jer ova dva peptida mogu oštetiti bakterijsku membranu, pružajući prirodnu odbranu protiv patogena.

Istraživački tim je takođe sproveo testove na varijantama salmonele koje se često javljaju, proučavajući kako deluju antimikrobni peptidi. Zaključak studije ukazuje na to da sok od paradajza nije samo efikasan u eliminaciji „Salmonelle Typhi“, već i drugih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.

Nadaju se da će rezultati ovog istraživanja podstaći širu javnost, naročito decu i tinejdžere, da konzumiraju više paradajza, kao i drugog voća i povrća, koje će im pružiti prirodne antibakterijske benefite.

(Pančevac/b92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.