17. ŠVARGLIJADA U LOKVAMA: Gastronomska tradicija i kulturni program privukli brojne posetioce

19:41

11.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Mesna zajedica Lokve, u saradnji sa Opštinom Alibunar, po 17. put organizovala je jednu od najposećenijih gastronomskih manifestacije u Južnom Banatu, čuvenu „Švarglijadu“.

Švarglijada kao jedna od najpoznatijih zimskih manifestacija održava se u Lokvama već 17 godina. U takmičarskom delu ove godine učestvovalo je preko 20 proizvođača švargle. Prvog dana manifestacije takmičari su kuvali švarglu, a prema rečima predsednice opštine Alibunar za posetioce je bio pripremljen i bogat kulturno-umetnički program.

„Ono po čemu su Lokve poznate je negovanje tradicije rumunskog naroda koji mi kao lokalna samouprava aktivno učestvujemo i kao partneri u svim projektima, zajedničkim snagama smo napravili brend Lokava, to nije samo današnja Švarglijada, to je mnogo manifestacija koje se vežu za Lokve i po kojima su Lokve poznate“, rekla je Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar.

Ono što je upotpunilo “Švarglijadu” jeste i učešće đaka koji su ljubav prema svojoj tradiciji i selu prikazali na papirima, maštovito crtajući i izlažući svoje radove.

„U pitanje je festival švargle, koja traje dva dana, prvi dan takmičari su kuvali svoju švarglu, danas je ocenjivanje. Prvi put imamo 20 švargli za ocenjivanje, proteklih godina je taj broj bio 7 – 8 u takmičenju. Ove godine smo organizovali u saradnji sa osnovnom školom „Treći oktobar“ iz Lokava da deca dođu i crtaju, kako oni vide Švarglijadu, pripremili smo nagrade za pobedničke crteže“, rekao je Darian Tapalaga, predsednik MZ Lokve.

Drugog dana manifestacije upriličeno je proglašenje pobednika. Žiri je imao težak zadatak da odluči kome će ove godine pripasti titula najboljeg kuvara švargle.

„Švargla treba da se napravi od tri dela mesa, meso glave, srca i jezika. Negde se dodaju i kožure, bubrezi… To se sve puni u želudac“, rekao je profesor doktor Cvijan Mekić, predsednik žirija.

Švarglijada je veoma važna za Lokve kao i za čitavu opštinu Alibunar, jer doprinosi turističkom razvoju. Organizatori su zadovoljni što je njihova manifestacija opstala svih ovih godina i što svake godine ima sve više posetilaca, a predsednik MZ Lokve, Darian Tapalaga ističe da je “Švarglijada” idealna prilika i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata.

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.