DRUGO LICE TIŠINE Izložba crteža Nevene Kostić od 21. februara u Galeriji Milorada Bate Mihailovića

13:20

14.02.2024

Podeli vest:

Galerija Milorada Bate Mihajlovića Printscreen/Streetview

Izložba crteža Nevene Kostić ,,Drugo lice tišine“biće otvorena 21. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića Kulturnog centra Pančeva. Izložba će trajati do 13 marta.

Sažeta selekcija crteža pripada seriji radova inspirisanih prirodom, kao unutrašnji,
lični svetovi, svetovi nadanja i sumnji, ali istovremeno i kao simbolična preispitivanja odnosa prema prirodi, društvu, kulturi. Crtački impuls za analizu i istraživanje prirode taktira i predstavlja dominantno mesto radova nastalih tehnikom ugljen na papiru.

Realistično predstavljanje prirode nije kopiranje već lični stav prema njoj. Varirajući temu, koja je samo prividno isključivo naturalistička, ona kreira sopstveni manir, usredsređen na predmete po sebi, apsolutne, skoro mitske u svojoj fizičkoj strukturi i vanvremenskom prisustvu.

Sadržaj radova može se okarakterisati kao gestualni, nastao kao rezultat sposobnosti
opažanja, refleksno predstavljene senzacije, nastale veštim korišćenjem crteža. Pejzaži gone posmatrača na određenu emociju koja nije ni seta ni reminiscencija već unutrašnje kontemplativno osećanje vođeno sirovom snagom same prirode. Potvrđeni stav da realistična umetnost nije mehanička reprodukcija stvarnosti, već da umetnička pojava pokazuje objekat kroz složeni filter misli, proživljavanja, asocijativnih predstava i osećaja umetnika koji nosi zapis.

Crtajući transcendentalne pejzaže kao samostalni žanr, uspostavlja se volja unutrašnjeg nagona, ali se i likovnim postupkom materijalizuje vlastito osećanje sveta. Kontrastni odnosi kojima se gradi prostor, ali i način poigravanja linijom i formom opisuju pejzaž. Ostali segmenti mogu se osetiti kroz prisustvo nečega što nije pojavno, a što crteže artikulisano prožima i ukazuje na njen osoben likovni izraz. Pojavno-fizička stvarnost i apstraktni elementi su objedinjeni, a odlikuje ih dinamičnost i slojevitost. Uznemirenost, napetost prizora, crtački široki i oštri potezi, kojima se pridružuje svojevrsna preciznost u grafizmu i paroksizam u
pokretu, postaju osnovni elementi stvaralačke metodologije.

Nevena Kostić je osnovne i master akademske studije završila na Filološko- umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo. Izlagala je na preko 30 grupnih izložbi u zemlju i inostranstvu. Učesnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih kolonija. Član je ULUS-a od 2015. godine.

(Pančevac)

UPOZNAJTE MLADE UMETNIKE Izložba Minje Knežević i Jovana Klaudija Zlatanovića od 7. februara u dolovačkom Domu kulture

DOM KULTURE 25. MAJ DOLOVO: Izložba Minje Knežević i Jovana Klaudia Zlatanovića biće otvorena 7. februara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.