URUŠAVAJU SE DELOVI MILEŠEVE Kreću obimni radovi na sanaciji i rekonstrukciji srpske svetinje

11:27

24.02.2024

Podeli vest:

RINA

Prijepolje – Jednoj od najstarijih i najvećih srpskih svetinja, manastiru Mileševa predstoji velika sanacija i rekonstrukcija pojedinih delova. S obzirom na trenutno stanje sasvim je izvesno da predstoje obimni radovi kako na sanaciji nastalih oštećenja tako i na doradi i dogradnji delova koji u toku ranijih radova nisu završeni.

Episkop mileševski Atanasije, pred početak sezone radova, obišao je ceo manastirski kompleks manastira Mileševe.

– Zbog vidnih oštećenja, usled atmosferskih uticaja, najpre je neophodno sanirati i popraviti krov i oluke na monaškom konaku. U porti neke trotoare je potrebno popraviti a neke i dograditi. Drveni most kod manastirske vodenice je u jako lošem stanju pa je neophodna njegova kompletna rekonstrukcija. Dotrajale trotoare ispred manastira, na parkingu, je takođe neophodno zameniti ali i sanirati oštećenja na trotoarima pored konaka za goste, saopšteno je iz Eparhije mileševske.

Osim ovih krupnijih, u planu je još dosta sitnijih radova koji se moraju što pre završiti kako bi se sprečilo dalje propadanje i urušavanje. Sve te predstojeće planirane radove igumanija Akvilina će u pisanoj formi dostaviti u Eparhiju, Episkopu Atanasiju, kako bi imao uvid u obim planiranih radova.

– Zajednička konstatacija je da je što hitnija sanacija ali i dogradnja neophodna kako bi se sprečilo dalje urušavanje i propadanje objekata, što zbog nedovršenih ili nedovoljno urađenih dosadašnjih radova, što zbog oštećenja nastalih atmosferskim prilikama i neprilikama, kažu u Eparhiji.

Nakon obilaska i sagledavanja stanja objekata manastira Mileševe Episkop Atanasije je sa igumanijom Akvilinom obišao i monaške radionice i tu se uverio u posvećenost monahinja ručnom radu, za dobrobit manastira ali i za njihovo duhovno uzrastanje.

(Pančevac/RINA)

TO SRBINE! Prelepa slika poslata iz velike svetinje: Srđan iz Priboja obučen u narodnu nošnju verio devojku u manastiru Mileševa FOTO

IMAMO POTREBU ZA HRISTOM, ISCELITELJEM I IZBAVITELJEM Vladika Atanasije poslao snažnu poruku pred božićni post iz manastira Mileševa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.