BOL NE PRESTAJE: 31 godina je od otmice putnika iz voza u Štrpcima  

08:27

27.02.2024

Podeli vest:

RINA

PRIJEPOLJE – Tridesetprva godišnjica otmice putnika iz voza u Štrpcima biće obeležena danas u Prijepolju. Tim povodom opština Prijepolje će organizovati tradicionalni prijem porodica otetih i ubijenih sa područja te opštine.

– U 15 sati, na spomen kompleksu „Štrpci“ u Šarampovu biće polaganje cveća, a potom će govoriti predsednik Skupštine opštine Prijepolje Stanko Kijanović i zamenik predsednika opštine Elvin Banjica, potvrdjeno je za RINU.

Pre 31 godinu, naoružane osobe odvele su iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar 20 putnika, 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedog neidentifikovan, pošto su legitimisanjem prethodno utvrdili njihovu nacionalnu pripadnost. Posle mučenja u selu Prelovo u okolini Višegrada, nešto kasnije su ubijeni i njihovi leševi su bačeni u Drinu.

Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima u Bosni i Hercegovini i predmet vratio na ponovno postupanje, saopštila je 12. decembra nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo.

Zbog otmice putnika iz voza u mestu Štrpci 27. februara 1993. godine, te njihovog zlostavljanja, mučenja i ubistva, prvostepenom presudom od 7. februara 2023. pripadnici jedinice „Osvetnici“ Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina zatvora.

Optuženi Ljubiša Vasiljević je preminuo tokom trajanja postupka.

„Postupak je u januaru počeo iznova, a optuženi Jovan Lipovac preminuo je ovog meseca“, napominje se u saopštenju.

Za otmicu u Štrpcima pred sudovima u regionu pravnosnažno je osuđeno deset osoba. Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja.

(Pančevac)

DANAS SLAVIMO SVETOG AKSENTIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.