VUČIĆ SE SASTAO SA ZELENSKIM Imali smo najotvoreniji razgovor do sada

"Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje UN"

19:43

28.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim tokom boravka u Tirani.

Predsednik za RTS kaže da je za Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada, kao i da su pričali kako da se dođe do mira i „evropskom putu“ obe zemlje.

– Sada se jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe – preneo je predsednik Srbije.

Ističe da mu se čini da je glas Srbije slušan sa poštovanjem u Tirani, pa „čak i od predsednika Zelenskog“. Kaže i da ne razume negativan odnos prema Ukrajini jer „Ukrajina nikad protiv Srbije ništa nije uradila“ i nije priznala lažnu državu Kosovo.

– Trudimo se da imamo dobre odnose – rekao je on.

Kaže da je Priština tražila ponovo da se glasa o sankcijama Rusiji u deklaraciji i pored prihvaćenog stava Srbije, te da taj pokušaj lažne države nije prošao.

– Ceo dan, nekoliko dana, posebno juče celu noć do 8 jutros su trajali pregovori oko teksta deklaracije, na kraju su ostale tri sporne stvari. Ušli su sa tekstom jer su želeli da i Srbija bude tu da niko ne iskače jer sam ja rekao, postoje stvari gde možemo da pravimo kompromis, ali i one gde ne možemo ni za živu glavu, ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer ne mogu da rušim politiku Srbije, a politiku ili imate ili nemate. U redu je da budete fleksibilni oko sitnica, ali da srušite politiku države, to ne mogu da radim – izjavio je on.

I bila je, dodaje, još jedna stvar oko tog čuvenog “malignog uticaja“ Rusije.

– Mi imamo i neke druge o čijem malignom uticaju možemo da govorimo. Imali smo izbore, pa smo videli kako je to izgledalo. Dakle, ako vama smeta Rusija, neću ja da kažem da nama neko drugi smeta, ali hoću da kažem da je bilo onih koji su imali takav uticaj u našoj zemlji, a da to nisu bili Rusi. I onda su to sklonili, izbacili – istakao je Vučić.

Tvrdi da danas država nema problema sa novcem. Kaže da kurs dinara imamo na istom nivou 12 godina.

– Nikada nismo imali da nam ni dan ne kasnije penzija i plata. To je kad imate ozbiljno stanje javnih finansija – rekao je Vučić.

Kaže da ga zanima agenda za jedinstveno evropsko tržište, zeleni koridori…

Ističe da Aljbin Kurti želi da iseli Srbe sa Kosova i Metohije, ali da će Srbija svom narodu novac obezbediti.

– Suze mi kreću svaki put kad vidim naš narod da čeka ispred bankomata – rekao je on.

Objasnio je da Kurti želi da ode u legendu tako što će da uništi jedan ceo narod, ali da takva politika dugoročno neće moći da opstane.

Kaže i da su pale u vodu sve laži o „pokradenim izborima“.

Dodaje da SNS ima većinu u Beogradu, ali da nije promenio mišljenje.

– Do nedelje je rok. Ako do nedelje ne bude izabran predsednik Skupštine Grada do znači da se od 45 do 60 dana ide na nove izbore, što znači 21. ili 28. april – rekao je on.

Vučić se sastao sa Zelenskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ukrajine Zelenskim tokom boravka u Tirani.

– Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje UN, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, a tema razgovora bio je i evropski put naših dveju zemalja – napisao je Vučić na Instagramu.

(Pančevac/Blic)

VUČIĆ: U deklaraciji sa samita u Tirani nema sankcija Rusiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.