VUČIĆ NA SAMITU U TIRANI: Danas je bio suštinski važan dan

Predsednik Srbije: Kada se vratimo u Beograd napravićemo tim kojim će najverovatnije rukovoditi ministar Siniša Mali

13:33

29.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju u Tirani.

Obraćanje predsednika Vučića

– Danas je bio suštinski važan dan, kada radite stvari od suštinskog značaja za naše ljude, pre svega za naše poslovne veze sa Evropom, ali i ljude koji će da imaju mnogo koristi od toga. Kada se vratimo u Beograd napravićemo tim kojim će najverovatnije rukovoditi ministar Siniša Mali i svakoga dana će mene i Vladu obaveštavati o tome – kazao je predsednik.

– Verujem da do marta možemo da uvedemo takozvane zelene koridore. Razgovarali smo danas pre svega o graničnim prelazima. 163 miliona evra izgubimo za pet godina na papirologiji na graničnim prelazima. Još mnogo toga ćemo morati da uradimo. Ovo je nešto realno, konkretno. Sve te prazne priče. Ovo je nešto što ubrzava evropski put, ali i znači za naše građane. Stvarno sam zadovoljan. Važan je rezultat koji ćemo mi da isporučimo građanima.

– U narednih 10 godina mi ćemo svakako da udvostručimo ekonomije, ići ćemo i preko toga. Pričalo se i o železnicama, po tom pitanja imamo još mnogo toga da uradimo.

Vučić: Krajnji cilj da naši građani imaju koristi od ove saradnje

Plan rasta za Zapadni Balkan će nam omogućiti da dodatno koristimo bližu saradnju unutar samog regiona i sa Evropskom unijom, poručio je u Tirani predsednik Aleksandar Vučić.

– To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja. Osim toga, tu su i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost. Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje – objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.

Rama: Saradnja Zapadnog Balkana je osnovni uslov za članstvo u EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je saradnja zemalja Zapadnog Balkana uslov za članstvo u EU, kao i da je to ne samo princip dobrog ponašanja, već kriterijum za procenu zrelosti zemalja kroz Novi plan rasta.

On je na skupu „Veći rast i brža konvergencija za Zapadni Balkan“, rekao da je tokom 10 godina Berlinski proces pokazao koliko je lakše reći nego aktuelizovati slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala i istakao da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija pokrenule inicijativu Otvoreni Balkan kako bi se ubrzao napredak zasnovan na principima Berlinskog procesa.

– Sa novim planom rasta koji je sada u igri, imperativ je vrlo jasan. Ili ćemo zajednički preduzeti neophodne korake da se približimo EU i jedni drugima, ili rizikujemo da ne uspemo da obezbedimo mesto za stolom EU i da našim ekonomijama i narodima obezbedimo njihove potrebe u godinama koje dolaze. Naše ekonomije ne mogu da napreduju tako što ometaju međusobno slobodno kretanje, niti naši ljudi mogu da napreduju bez mira i saradnje – rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, ili će zemlje „sklopiti mir“ kako bi radile na prosperitetu, ili će nedostatak prosperiteta učiniti da izgubimo mir.

– Tako funkcioniše Evropska unija. Tako treba da funkcioniše Zapadni Balkan. EU je sada više nego ikada spremna da nam pomogne, da postanemo deo nje. Sada bi trebalo da budemo spremniji nego ikad da pomognemo sebi, da ne izgubimo ovaj novi otvoreni prozor mogućnosti.

 

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ NA SVEČANOJ VEČERI U TIRANI Rrazgovor o temama koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan

VUČIĆ SE SASTAO SA ZELENSKIM Imali smo najotvoreniji razgovor do sada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.