DAN ROZE MAJICA Brankovci već tradicionalno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

11:09

01.03.2024

Podeli vest:

OŠ Branko Radičević

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se svake poslednje srede u mesecu. Ove godine je to bilo 24. Februara.

Učenici i nastavnici Osnovna škola Branko Radičević u Pančevo potrudili su se da kroz razne aktivnosti obeleže ovaj dan.

„Brankovci u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Već tradicionalno, poslednje srede u februaru, obeležili smo Dan roze majica. Učenici nižih i viših razreda su u okviru svojih odeljenskih zajednica obeležili ovaj dan nizom aktivnosti“, stoji na njihovom Fejsbuk profilu:

Priča o Danu roze majica

Širom sveta se poslednje srede u februaru obeležava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je kanadski učenik Čarles MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podrška dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama koji se širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.