JAN NEMČEK IZ KOVAČICE JEDINI U SRBIJI RUČNO GRADI VIOLINE Na Sretenje odlikovan zlatnom medaljom

20:30

04.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Jedini graditelj violina u našoj zemlji Jan Nemček dobio je mnoge nagrade za ručno prevljenje violine po čuvenoj Stradivarijevoj tehnici . Jedna se posebno izdvaja ističe, a Jan koji nije krio zadovoljstvo što je na Sretenje dobio zlatnu medalju za očuvanje tradicije gudačkih instrumenta .

Pre četrdeset četiri godine pored toga što se zaljubio u zvuk violine Jan Nemček iz Kovačice postao je i graditelj violina. Jedini u Srbiji, a i šire, koji gradi violine ručno kao sto se radilo pre više vekova. Božiji dar, kako kaže, bio mu je dovoljan da ostane dosledan i da ručno pravi ovaj predivan instrument. Mnoge nagrade je dobio za svoj talenat za očuvanje zanata koje je nesebično preneo na svoju decu i unuku. Nije krio zadovoljstvo što je na obeležavanju praznika državnosti Republke Srbije dobio zlatnu medalju za očuvanje tradicije gudačkih instrumenta .

– Dao mi je Bog taj talenat i to je najveća medalja za mene ali svaka pohvala i medalja su dobro došle a nedavno sam dobio nagradu od našeg predsednika Aleksandra Vučića izuzetno hrabrog čovek a ovo mi najdraža zlatna medalja da istrajem u ovom mom zanatu koji je vrlo pošto radimo po starim metodama graditelja italijanske škole. Sve se radi ručno po tehnologiji Stradivarija Varinerija, istakao je gospodin Jan i obasnio zašto ih zovu graditelji violina .

– Zato što gadnja počinje u šumi gde birate drvo .Mnogi koriste mašine za obradu drveta ali mene ovaj način rada ispunjava .Naučio sam svog sina i unuku da prave violine ali sada želim da i deca u Srbiji nauče jer naša zemlja ima drvo .

Samo za dobijanja oblika ručno rađene violine potrebno preko dvesta sati ručnog rada potom se posebno se lakira ,što traje čak oko osam meseci .Sve njegove violine su unikati koje radi samo po porudžbini na koju kupac čeka čak godinu dana . Gospodin Jan ima želju da i u Srbiji kao što je u Slovačkoj bude otvorena škola graditelja violina kako bi se u našoj zemlli sačuvao izvorni način pravljenja ovog pedivnog instrumenta njenog veličanstva violine.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ONI SU BUDUĆNOST SRPSKE VIOLINE Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama! FOTO

VELIČANSTVENA SLIKA IZ PRANJANA POSLATA U SVET Preko 30.000 ljudi pratilo nadsviravanje majstora violine, a srpsko kolo zaigralo nekoliko stotina saboraša! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.