ONI SU BUDUĆNOST SRPSKE VIOLINE Sabor u Pranjanima dobio nove pobednike u juniorskoj kategoriji, Milan Šišić i David Marković ovenčani nagradama! FOTO

11:57

19.08.2023

Podeli vest:

RINA

Gornji Milanovac – Podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne, pesme „Svilen konac” u gornjomilanovačkom selu Pranjani počeo peti, jubilarni Sabor violinista Srbije. Za razliku od prethodna četiri Sabora, ove godine izostalo je takmičenje seniora, koji će se danas takmičiti, ili kako je to iz organizacije rečeno, „nadsviravati” za prvo majstorsko pismo koje će biti izdato u Pranjanima.

RINA

Glavni takmičarski deo prvog dana Sabora bilo je takmičenje u juniorskim kategorijama i to u kategoriji od 8 do 12 godina, od 12 do 15 godina i od 15 do 20 godina.

Najbolji, najmladji violinista Srbije, tačnije pobednik u kategoriji od 8 do 12 godina jeste David Djordjević.

Najbolja u kategoriji od 12 do 15 godina jeste Miljana Štrbac.

RINA

Pesmu je najbolje odsvirao Andreja Lazarević, dok je nagradu za najizvornije muziciranje odnela Emilija Jelić. Dušan Spasojević najbolje je odsvirao kolo.

Kada su u pitanju glavne nagrade, nagrada Najbolji mladi violinista Srbije i Zlatna violina, one su otišle u ruke Milana Šišića, odnosno Davida T. Markovića.

RINA

Što se tiče seniorskog dela takmičenja, ono je ove godine izostalo, jer će se drugog dana Sabora, 12 najboljih violinista Srbije „nadsviravati” za prva majstorska pisma koja će biti izdata na Saboru violinsita u Pranjanima, a dobitnici tih pisama, odnosno zvanja majstora violine tom nagradom završavaju svoj takmičarski vek na Saboru.

RINA

Inače, domaćin ovogodišnjeg Sabora jeste proslavljeni glumac i reditelj Radoš Bajić, koga za Pranjane i čitav suvoborski kraj vezuje i njegov najnoviji film, „Heroji Halijarda”, koji govori o najvećoj akciji spašavanja savezničkih pilota iza naprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Radnja filma kao i samo snimanje dogodili su se upravo u Pranjanima na poljani u zaseoku Galovići, na mestu na kome je pre par godina podignut novi „gorski aerodrom”, čime su Pranjani postali jedino srpsko selo koje se može podičiti i svojim aerodromom.

RINA

 

(Pančevac/RINA)

10 EVRA KOŠTA 200 GRAMA SRPSKIH KUPINA U ŠVEDSKOJ! Dragutin iz Čačka ima kupinjak za ponos, sve što nabere on i proda! FOTO

SVETSKO TAKMIČENJE U KUVANJU TESTISA ZAKAZANO ZA 2. SEPTEMBAR U SELU LUNJEVICA: Mud(r)ijada traje punih 19 godina i okuplja veliki broj stranaca FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.