PODSTICAJ ZA UGROŽENE Čučković: 13 porodica sa 52 člana i čak 37 stambeno je i ekonomski zbrinuto

12:52

20.03.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Tokom godinu dana 13 porodica sa 52 člana i 37 dece stambeno je zbrinuto i ekonomski osamostaljeno, uz stručnu psihosocijalnu podršku
Pančevo – Podvučena crta na projekat „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa” pokazuje da je bilans saradnje grada Pančeva i Evropske unije – 13 porodica koje su dobile krov nad glavom i stručnu podršku u procesu socijalne inkluzije.

Žene žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i izuzetno siromašne porodice, dobile su opremljene kuće sa okućnicom za koje je ovim projektom nabavljen i neophodan nameštaj, bela tehnika, pa i paketi pomoći.

Takođe, napominju nadležni, čitave minule godine, korisnici su imali stručnu psihosocijalnu podršku, dva porodična saradnika, koji su im pomogli u kontaktima sa zajednicom, institucijama, a kao benefit, ističu, da su određena lica uspela da izađu iz sistema socijalne zaštite i osamostale se.
„Uspeli smo da te porodice stambeno zbrinemo i ekonomski osnažimo. Procedura za kupovinu kuća i njihovo opremanje belom tehnikom ili nameštajem, kao i obuke neophodne za njihovo ekonomsko osamostaljivanje finansirano je iz ovog projekta. Deset žrtava porodičnog nasilja smo stambeno obezbedili, zatim dve porodice u kojima žive osobe sa invaliditetom, kao i jednu višečlanu porodicu. Praktično 13 porodica sa 52 člana i čak tridesetsedmoro dece stambeno je zbrinuto i ekonomski osamostaljeno”, podvlači Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Projekat „Odskočna daska” vredan je 485.000 evra, koji su stigli iz programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” sufinansiran je i iz gradskog budžeta, uz podršku AP Vojvodine, a sproveden u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Solidarnost” i Društvom za unapređenje položaja vulnerabilnih društvenih grupa iz Pančeva.
„Najzadovoljniji smo hrabrošću naših korisnica, podrškom lokalne samouprave i donatora da obezbede neophodna sredstva kao i promenom koju smo videli u korisničkim porodicama. Projekat se ne zove uzalud ’Odskočna daska’. To je zaista bolja startna pozicija za te porodice, sa koje oni sada, drugačiji, kreću da razvijaju svoju porodicu, da planiraju razvoj dece, profesionalnih karijera, lični razvoj”, naglasila je tokom sprovođenja projekta Tanja Medić, menadžer projekta „Odskočna daska – Podrška stanovanju i aktivnoj socijalnoj inkluziji osetljivih grupa”.

(Pančevac/Politika)

JKP HIGIJENA Ovo je raspored prolećnog odnošenja kabastog otpada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.