Mihal Šulja je prvak Slovačke u trci na 24 sata

20:28

28.03.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Glavni favorit Mihal Šulja, atletičar iz Kovačice, trijumfovao je na šampionatu Slovačke u trčanju na 24 sata u Njitra, prenosi portal Slovačkog atletskog saveza.

Ultramaratonac iz kluba Pexton Unicorns,  prešlo je 224.020 km za 24 sata na ovalu stadiona Stavbar u Njitri, a slede Atila Biro iz Dunajske Strede, 9 km slabiji i Štefan Gregor iz Banske Bistrice, 14 km slabiji. Izazovnu trku završilo je 17 ultramaratonaca od 23 takmičara.

Mihal Šula, prošle godine peti na Svetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata, također je trijumfovao u utrci na 100 km okvira za 7:34:22 h, pobegavši za klasu ispred Marijana Pavuka iz organizatorskog kluba PavúchikSport Tim (9:00:29) i Tomaša Podperu (9:01:06).

“Mihal je potvrdio ulogu favorita kada je pobedio velikom razlikom samo oko mesec dana nakon što je postavio rekord Slovačke u trčanju na 100 km na traci (7:14:42). Već međuvreme na 100 i jasno vođstvo sugerisali su da će njegov najveći protivnik biti vreme. To je potvrđeno. Mihal  je potvrdio da pripada svetskoj eliti,“ komentarisao je Šuljov nastup u Njitri Pavel Kovač, glavni trener Slovačkog atletskog saveza.

„Trka se nije odvijala u idealnim uslovima: dok je u subotu rano uveče bilo 16-17 °C, termometar je pokazivao samo tri stepena ujutru od subote do nedelje. Osim toga, nastupe su obezvredili jaki udari vetra. Priznanje ide svim trkačima koji su trčali celu 24-satnu stazu čak i po ovom vremen“, rekao je Pavel Kovač, koji je izrazio i zadovoljstvo  povratkom ovog šampionata u zvanični kalendar Slovačkog atletskog saveza.

Sledećem službenom prvenstvu Slovačke na 100 km je u junu u Šamorinu i u septembru na 50 km u Žilini.

„Na kraju su u dvadesetčetvoročasovnoj trci učestvovala 23 takmičara, nažalost bez žena, od kojih je 11 startovalo i na šampionatu SR. Ovogodišnje vreme je dosta nepovoljno uticalo na sve. Imali smo sve – kišu, jak vetar i hladnoću. Šteta što trka nije održana dan ranije, vreme je tada bilo idealno”, rekao je Marian Pavuk iz kluba PavučikSport Team koji je ovogodišnje prvenstvo organizirao zajedno sa ŠK Delfín Nitra.

„Klimatski uslovi uticali su i na učinak slovačkog šampiona Mihal Šulje, koji je planirao da istrči slovački rekord i pređe 271 km. Imao je jako dobar start, ali mu je previše snage oduzeo jak vetar sa kojim se borio. Već je ispao u drugoj polovini trke. Veliko hvala organizatorskom timu koji je na primeren način brinuo o trkačima tokom celog takmičenja.“ Podsetimo, Mihal Šulja, Kovačičanin sa padinskim korenima, od ove godine predstavlja Slovačku na zvaničnim tekmičenjima.

(Pančevac/RTVOK)

MOMCI, SAMO HRABRO! Dobrašinović pred duel sa IMT: Prva finalna utakmica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.