Veštačka inteligencija će se sve više koristiti u BANKARSKOM SEKTORU i to će biti dobro za građane i preduzeća

10:30

30.03.2024

Podeli vest:

pexels-tara-winstead

Upravo je završena najveća regionalna FinTech konferencija u regionu Money Motion 2024, koja je u Zagrebu okupila više od 80 stručnjaka iz različitih sfera FinTech industrije, direktora vodećih finansijskih i regulatornih institucija, investitora, manjih i većih preduzetnika, naučnika i konsultanata.

Važna tema koja je bila aktuelna tokom oba dana konferencije je veštačka inteligencija, odnosno njena implementacija u procese, regulacija i uticaj na budućnost FinTech-a.

AI omogućava poboljšanje korisničkog iskustva
Darko Marjanović, suosnivač i generalni direktor  člana ASEE grupe, kaže da već sada postoje AI modeli koji se koriste u poslovanju, ali da je za očekivati da će neke industrije u njihovoj primeni biti strože regulisane. Mnogo toga u ovom trenutku još nije potpuno jasno, pojašnjava, jer kako nam pokazuju sva istraživanja, veštačka inteligencija je danas u usponu, ali će se to „razbistriti“ u narednom periodu.

– Od detekcije prevara i procene rizika do korisničke podrške i preporuka proizvoda, AI omogućava bankama optimizaciju operacija, smanjenje rizika i poboljšanje korisničkog iskustva. Siguran sam da se krećemo prema povećanoj upotrebi AI-ja u finansijskom sektoru, što će pomoći bankama da ostanu korak ispred u tržištu koji se neprestano menja – istakao je Marjanović na panelu „AI and Data Driven Banking“.

Bankarske ponude na osnovu preferencija korisnika
Svoje mišljenje na ovu temu podelio je i Miloš Nedeljković, član Izvršnog odbra Addiko banke Srbija. On je istakao neke od najvećih koristi koje bankarski sektor ima od implementacije veštačke inteligencije.

– Ulaganjem u pismenost podataka, osiguravanjem kvaliteta i dostupnosti podataka i validacijom naših podataka, možemo iskoristiti puni potencijal AI-ja kako bismo poboljšali način na koji služimo našim korisnicima, maksimizirali zadovoljstvo korisnika i internu efikasnost istovremeno – istakao je Nedeljković i dodao kako je percepcija AI tehnologije unutar bankarskog sektora bila fokusirana samo na chatbotove, ali da se fokus prebacio na to kako iskoristiti AI za pružanje hiperpersonalizacije korisnicima.

– Ako trgovci mogu da ponude prilagođene ponude na temelju individualnih preferencija, nema razloga zašto banke
to ne bi mogle da učine – zaključio je Nedeljković.

Od 2017. svoje brendove plasira u preko više od 100.000 maloprodajnih mesta u Rusiji

Na konferenciji je održano i Startup Pitch takmičenje u kom je učestvovalo 15 timova. Tri najbolja startup-a podelila su nagradni fond od 10.000 evra.

– Pre dve godine imali smo ideju da svi bankari, kripto-zaljubljenici i svi u finansijskom ekosistemu dođu i druže se, razmene ideje i govore o aktuelnim temama iz industrije. Prošle godine smo uspeli da pokrenemo Money Motion, a ove godine je sve dvostruko veće nego tad – poručili su Nikola Škorić i Luka Sučić, suosnivači konferencije.

ASEE grupa već drugu godinu zaredom pruža svoju dragocenu podršku ovoj najznačajnijoj regionalnoj konferenciji o finansijskim inovacijama, a kontinuirani angažman svedoči o dubokoj posvećenosti kompanije razvoju dijaloga i unapređenju finansijskog tržišta u regionu.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.