DA LI JEDEMO BEZBEDNO MESO? Pojačana kontrola hrane uoči praznika

18:30

02.04.2024

Podeli vest:

Pixabay

Kontrole su usmerene na bezbednost hrane, njeno poreklo, pravilno deklarisanje, rokove trajanja i kvalitet. Hrana životinjskog porekla u Srbiji je bezbedna i kvalitetna, kažu u veterinarskoj inspekciji.

Uoči predstojećih praznika, očekuje se povećana potrošnja namirnica životinjskog porekla, a nadležne službe pojačaće inspekcijski nadzor – pre svega, u većim gradovima i turističkim centrima. Kontrole su usmerene na bezbednost hrane, njeno poreklo, pravilno deklarisanje, rokove trajanja i kvalitet.

Domaći potrošač uglavnom je edukovan, kažu stručnjaci. On je vrlo pažljiv pri izboru hrane.

Anketirani građani kažu da gledaju rok, čitaju deklaracije, mesto proizvodnje…

Pored kontrola nadležnih inspekcija, veliki trgovinski lanci imaju jasne interne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda.

Višestepene kontrole obavljaju se svakodnevno tokom cele godine.
Milica Popović iz „Delez Srbija“ za RTS kaže da prve kontrole počinju već na farmama odnosno kod proizvođača.

„Nakon toga sledi prijemna kontrola u distributivnom centru. Proizvodi koji su prošli prijemnu kontrolu se transportuju i dolaze do prodavnica gde se, takođe, vrši prijemna kontrola. Kad se proizvodi izlože na rafove njih svakodnevno kontrolišu kako naše kolege iz prodavnica, tako i nadležnie službe zadužene za bezbednost i kvalitet u našoj kompaniji“, kaže Popovićeva.

Veoma je važno pažljivo čitati deklaracije, kažu u potrošačkim organizacijama.

„Deklaracija upravo sadrži podatke o načinu proizvodnje, o datumu proizvodnje, mestu porekla, o sadržini, o sastavu proizvoda. Dakle o načinu skladištenja proizvoda, o roku trajanja. Sve neophodne informacije sadrži deklaracija. Najvažnije je da sadrži podatak o datumu proizvodnje“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Koliko je bezbedno meso koje kupujemo onlajn?

Veterinarska inspekcija apeluje da se kupuje samo u registrovanim objektima.

„Treba izbegavati mesta koja nisu pod registracijom odnosno dozvolom, odobrenjem, čija to delatnost nije. Znači, trotoarske prodaje van mesta prodaje, gepeke automobila. Čak možda i nuđenje recimo u poslednje vreme onlajn, jer vi nikad ne znate ko je s one druge strane. Ta hrana je neproverena“, istakla je načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac.

U toku prošle godine izvršeno je 2.625 različitih kontrola. Jedna od najvećih planskih akcija veterinarske inspekcije bila je kontrola ugostiteljskih i objekata brze hrane. Cilj je bio utvrditi poreklo hrane i njenu deklarisanost.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.