ŠESTI STARČEVAČKI DANI KNJIGE posvećeni Dragoslavu Miahiloviću: Stižu Ršum, Tišma i Sergej

09:57

01.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Šesti „Starčevački dani knjige“, kao i dosad, biće posvećeni jednom od naših književnih velikana.
Prema zamisli organizatora, red je došao na Dragoslava Mihailovića (1930-2023), o kojem će se najviše govoriti između 8. i 16. aprila, kada ova manifestacija bude upriličena u lokalnom Domu kulture „29. novembar“.
Ova kulturna ustanova ponovo je pripremila mnogo raznovrsnih i kvaltetnih sadržaja, kojih se ne bi postidela ni neka metropola.
Sam događaj biće otvoren u ponedeljak, 8. aprila, prigodnom svečanošću, kada će lokalna biblioteka i obližnji trg dobiti simboličan naziv „Dragoslav Mihailović“, koji će nositi u narednih godinu dana.
U osam dana programa gostovaće i mnogo poznatih imena iz ove sfere umetnosti, poput Ljubivoja Ršumovića, Milana Brdara, Slobodana Tišme, Jelene Lengold, a poslednjeg dana svoju novu knjigu predstaviće proslavljeni glumac Sregej Trifunović.

Rođen u Ćupriji 1930. godine, akademik Dragoslav Mihailović jedan je od najznačajnijih srpskih književnika druge polovine 20. veka. Čuven po britkom, ali jednostavnom stilu, kao i jeziku punom „svakodnevnog“ govora i žargonizama, javnosti je ostao najpoznatiji po svom romanu „Kad su cvetale tikve“ (1968), koji je svojevremeno izazvao burnu reakciju tadašnjih socijalističkih vlasti, poslavši pisca na Goli otok. Boravak u ovoj kažnjeničkoj koloniji biće jedna od opsesivnih tema ovog „srpskog Solženjicina“ tokom čitavog njegovog stvaralačkog opusa, u kome se ističu još i dela poput romana „Petrijin venac“ (1975) i „Čizmaši“ (1983). Preminuo je 12. marta prošle godine, u Beogradu. Mihailović je preminuo 2023. godine.

 


(Pančevac)

PAŽNJA! Uključen je ŽUTI METEOALARM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.