Potpredsednica SVM-a na listi kandidata Fides-a za Evropski parlament

19:51

04.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček nalazi se na izbornoj listi stranke Fides za izbore za Evropski parlament, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Predsednik SVM-a je poručio da će ta savez učiniti sve kako bi doprineo što boljem izbornom rezultatu Fides-a na predstojećim izborima za Evropski parlament 9. juna u Mađarskoj.

„Veoma nam je važno da nas zastupaju oni, koji se zalažu za isti vrednosni sistem kao i mi“, naglasio je Pastor.

Anamarija Viček,rođena u Subotici, završila je defektologiju u Budimpešti, diplomirani je pedagog – master.

Od 2014. do 2016. bila je narodni poslanik sa liste SVM u Narodnoj skupštini Srbije, a od 2016. je bila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju.

Na predlog predsednika Balinta Pastora, početkom marta ove godine, na izbornoj skupštini SVM, izabrana je za potpredsednicu stranke.

Kandidatkinja SVM i Fides-a za EP nalazi se, kako Pastor tvrdi, „na sigurnom 8. mestu izborne liste“.

On se zahvalio Andoru Deliju koji je prethodnih 10 godina bio evropski poslanik sa liste Fides-a, a takođe ga je kandidovao Savez vojvođanskih Mađara.

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides, koja je tradicionalno u koaliciji sa Demohrišćanskom narodnom strankom objavila je listu kandidata za evroparlamentarce koju predvodi Tamaš Dojč.

On je rekao da je to nacionalna lista koja će se još snažnije boriti za mađarske nacionalne interese i odbranu mađarskog suvereniteta.

„Da bismo sačuvali slobodu i suverenitet mađarskog naroda, potrebne su promene u Briselu“, tvrdi Dojč.

Naglasio je da su na listi Fides-a i predstavnice mađarske zajednice iz Vojvodine i Podkarpatja što ima još veći značaj u smislu ubrzanja priključivanja Zapadnog Balkana EU kao i što bržeg okončanja rusko-ukrajinskog sukoba i postizanja mira.

„Da bi se zdrav razum vratio u evropske institucije, moramo u junu ostvariti značajan iskorak u rezultatu desnih suverenistričkih evropskih snaga“, istakao je nosilac liste Fides-a.

Na izborima za Evropski parlament mogućnost da glasaju imaće i Mađari u Srbiji koji imaju dvojno državljanstvo, a takvo biračko pravo ima oko 70.000 Mađara u Srbiji.
(Pančevac/RTS)

DETALJNO OPISALI ZLOČIN Gašić potvrdio da su dvojica Borana priznali ubistvo Danke Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.